Stort intresse för samisk konst på Manhattan

En 24 meter lång broderad tavla, en schamantrumma från 1600-talet och världens största silverkula det är bara några av de föremål man kan se på den unika samiska utställningen som igår kväll öppnade i New York på Scandinavia house mitt på Manhattan. Utställningen har redan fått stor uppmärksamhet.

– Det känns ju helt otroligt, och när jag hör jag en kvinna här som säger att jag har sett den här 24 metern nånstans och det är ju helt "Amazing" säger hon, det är ju helt sjukt att nu får jag se den i verkligheten här på Manhattan på Scandinavia house. Det känns jättekul och alla har tagit emot den här utställningen väldigt positivt och folk är glada över att den hänger här, säger Britta Marakatt Labba

Från idag och till slutet på augusti kan man se utställningen på Scandinavia House som är det nordiska centret i New York där man visar konst och kultur från de nordiska länderna. Utställningen är en unik samling föremål som aldrig tidigare visats med bland annat en schamantrumma från 1600-talet, en jättestor silverkula av Randi Marainen och även 24 meter lång textiltavla av Britta Marakatt Labba.

– Det tog fem år att färdigställa den och det var lite nervöst hur det skulle gå när vi började sätta bland de 150 personer som lockats till Scandinavia House

I utställningen kan man också lyssna på intervjuer av Mari Boine och Ole-Henrik Magga, och man kan prova samiska mössor från alla områden. Utställningen ska berätta historier om samiskt liv och identitet. Trots att utställning nyss har öppnat har den redan hunnit få stor uppmärksamhet i New york. Diana Parant kom till vernissage efter att ha läst om det i New York Times och lockats av konstnären John Savios bilder.

– Den är vacker, jag såg en bild i New York Times av den här konstnärens bilder och det var det som väckte mitt intresse säger Diana Parant som kommit med sin dotter och sitt barnbarn.

Utställningen "Sami Stories" samiska berättelser, konst och identitet är med sina 21 föremål av 8 olika konstnärer är en utställning som genomförts av Museet på Tromsö Universitet och Nordnorskt konstmuseum även Arktiskt universitet i Tromsö är med i projektet som anornas med anledning av norska grundlagens 200-år jubileum och norska sametingets 25-års jubileum. 1,3 miljoner människor har besökt Scandinavia house sedan 2000 och besökarna ökar ständigt och för samisk konst betyder det mycket

– Det betyder väldigt mycket, det är bra för oss konstnärer. Vi har ju ett ensamt jobb så det känns väldigt bra när man får visa sina verk och se att det finns folk ute i världen som vill se samisk konst och är väldigt intresserade. Jag tror att det gör väldigt mycket för samiska konstnärer inte bara för mig som enskild konstnär men även för andra. Jag tror det kan öppna många portar, säger, Britta Marakatt Labba

I anledning med vernissagen anordnades ett symposium där man pratade om konst och identitet och Mari Boine och Georg Buljo underhöll. På tisdag under nästa vecka kommer att anordnas en konsert på Scandinavia House med Mari Boine och Georg Buljo och det är Riddu Riđđu och Senter för nordlige folk som bjudit in Boine till New York.

– Det väldigt speciellt för oss att anordna en konsert med Sápmis största stjärna Mari Boine och årets samiska artist Georg Buljo, säger en stolt festivalchef Kirsti Lervoll.

Jenny Israelsson Skoglund / Sameradion