"Välfärdsturism" lyfter Dansk Folkeparti

1:59 min

Dansk Folkeparti går stadigt framåt inför valet till Europaparlamentet om två veckor. I den senaste opinionsmätningen får partiet 26 procent av rösterna och är därmed Danmarks största parti.

Orsakerna till framgångarna är flera, bland annat har partiet fokuserat på det som brukar kallas välfärdsturism.

– Jag är för EU, men inte som det är nu. Vi har inget att säga till om, säger väljaren Nils Möller i Köpenhamn.

Nils Möller tar upp exemplet att en gästarbetare från Östeuropa har rätt till danskt barnbidrag även om barnen bor kvar i hemlandet. Något som har debatterats hårt i Danmark under våren och som är en viktig fråga för Dansk Folkeparti.

Morten Messerschimdt, Dansk Folkepartis toppkandidat, är gästbartender i en bar i centrala Köpenhamn. Det är proppfullt, han är mycket populär och en av anledningarna till att partiet går så starkt framåt.

I den senaste opinionsmätningen som Danmarks Radio har låtit göra får Dansk Folkeparti 26 procent av rösterna. Mer än var fjärde dansk skulle rösta på partiet om det var val till EU-parlamentet i dag. Det gör det till landets största.

En annan orsak till framgången är just partiets populistiska sätt att föra upp aktuella frågor på agendan, som välfärdsturismen, och genom det styra debatten. Det säger Danmarks Radios politiske analytiker Uffe Tang.

– Dansk Folkeparti tar upp och driver frågor som är känsliga för de andra stora partierna eftersom det kan riskera en framtida regeringsposition för dem. Det lönar sig för Dansk Folkeparti, säger Uffe Tang.