
Så botar du din flygrädsla
För många är resan till utlandet en dröm men för några kan den vara en riktig mardröm. Fobi för att flyga har hindrat många att resa iväg men här kommer hjälpen. Terapeuten Tom Johansson säger att det går att bota. Lyssna 14.40 idag.
Hur vanligt är det att vara flygrädd?
– Det är ganska vanligt, ungefär var fjärde är flygrädd. Rädslan är utbredd i två olika grupper. Man är rädd för helt olika saker liksom. Det vanligaste är att man är rädd för att planet ska krascha, att motorn går sönder etc. En annan grupp är rädda för sig själva och sina egna känslor. Det här är folk som ofta har problem med hissar, folk som gillar att ha kontroll över saker och ting.
Kan man bota sin flygrädsla?
– Ja, det kan man göra. Men som alltid är det väldigt individuellt. Det är ganska tacksamt så det brukar gå fort att få resultat, säger Tom Johansson.
Vilken är den bästa metoden tycker du?
– Vi jobbar mycket med acceptans, att vara bli närvarande i själva situationen och ta reda på vad det är som triggar detta. Varför man blir känslig, är det stress, påslag i vardagen, barndomsmönster, tankemönster, eller till och med i relationer? Det finns mycket som kan trigga flygrädsla.
Vad är dina tips för personer som oroar sig inför flygresan?
– Det bästa är att ta reda på så mycket som möjligt om flyget. Men när det kommer till tips så beror det givetvis på vilken grupp man tillhör. Att man tar reda på fakta och sätter sig in i det. Men det finns också några enkla grundregler.
* Kom utvilad
* Hitta en motivation, se vad du vinner på att våga resa
* Hitta självkännedom, förstå vad som triggar igång rädslan
Finns det andra saker som lindrar flygrädsla? Kan man dämpa sin flygrädsla med ett par drinkar till exempel?
– Nej, det är egentligen ingen bra lösning alls. Det gör bara det att du lägger locket på. För en del blir det en lugnade effekt, men sen kommer ångesten oftast tillbaka. Då har man ju inte bearbetat rädslan, man har inte löst något.
När ska man söka hjälp?
– När det blir ett hinder. När man inte vill flyga och börjar ta andra fördmedel som bil och tåg långa avstånd. Då blir det ett hinder. När man utvecklar ett undvikande beteende, när oron och ångesten börjar komma krypande en vecka eller en månad i förväg, då är det dags.
Ska man tvinga sig själv att flyga mer om man är flygrädd?
– Nja, i vissa fall funkar det, i vissa andra funkar det inte. Svårast är det för de flygrädda som flyger på ett negativt sätt. De som har ett destruktivt flygsätt sen många år tillbaka och det är som att ha övat fel golfswing i 10 år. Då sitter det som berget och då blir svårt, säger terapeuten Tom Johansson.