Centerpartiets toppnamn oeniga om euron

1:44 min

Centerpartiet är emot euron, men partiets toppkandidater i EU-valet är splittrade i frågan om Sverige ska begära ett formellt undantag från den gemensamma valutan.

Video: Se Kent Johanssons svar om euron

Förstanamnet Kent Johansson, som i morse frågades ut i P1, säger nej till ett formellt undantag. Men riksdagsledamoten Fredrick Federley, som står på tredje plats, har motsatt åsikt.

– Jag tror att det är rimligt att diskutera ett formellt undantag. Under de senaste åren och finanskrisen har vi kunnat ser hur allt mer ekonomisk makt har kommit att flyttas till Bryssel, säger han.

– Jag tror att det enda sättet att framöver säkerställa att vi inte bakvägen blir medlemmar fullt ut i euron är att vi ser till att vi äger den processen själva genom att ha ett formellt undantag. Är det så att vi ska ansluta oss till euron gör man det efter ett beslut i en ny folkomröstning, säger Fredrick Federley.

Enligt EU:s fördrag är medlemskap i EMU obligatoriskt för alla medlemsstater när de klarar inträdesvillkoren.

Centerpartiet säger nej till euron, men Kent Johansson, som är partiets toppkandidat i EU-valet, tycker inte att Sverige ska begära ett formellt undantag från den gemensamma valutan. Det framkom när han i morse frågades ut i P1.

– Om vi ska vara med, det beslutas ju i den svenska riksdagen, så jag tror att en folkomröstning är det starkaste uttrycket för vad svenska folket tycker.

Men Fredrick Federley, som just nu personvalskampanjar för en plats i EU-parlamentet, har motsatt åsikt.

– Att garantera att det är vi som äger processen för om vi ska vara med eller inte, det tror jag bara att vi kan göra genom ett formellt undantag från euron.

Även Miljöpartiet är motståndare till euron, och går till val på att Sverige ska begära ett formellt undantag från EMU. Partiets toppnamn Isabella Lövin tycker att Kent Johanssons hållning tyder på dubbelmoral.

– Det verkar lite tvehågset, tycker jag, säger hon.

– Jag kan inte förstå att Centern har varit emot det här ända från första början, och ändå inte driver det här kravet, som ju flera länder i Europa, som Storbritannien och Danmark, visar att man kan få. Det vore mer seriöst om Centern också hade det i sitt valmanifest och partiprogram, precis som Miljöpartiet har, säger Isabella Lövin (MP)