Fansenvargen upp i Hovrätten i dag

1:37 min

Rättegången har nu startat mot de båda män som anklagas för den uppmärksammade tjuvjakten på en varg vid sjön Fansen i södra Hälsingland för tre år sedan.

Åklagare Åse Schoultz som även företräder Naturvårdsverket presenterar bevisen inför rätten.

I eftermiddag ska ett nytt vittne lämna sina uppgifter i samband med syning av skotern som åklagaren menar har används vid brottet.

Båda männen bestrider inblandning.

– Jag kommer yrka på straffskärpning beträffande skidåkaren och sen kommer jag också yrka att hovrätten dömer skoterföraren till ansvar för grovt jaktbrott, säger åklagaren Åse Schoultz, som har överklagat ärendet till Hovrätten i Sundsvall.

Det var i februari 2011 som en varg jagades över sjön Fansen och kördes på med en snöskoter upprepade gånger innan tiken slogs ihjäl.

Skadorna var grova, med blödningar i muskler och skall- och revbensfrakturer. Enligt polisutredningen hade två män på skidor och snöskoter tillsammans ha dödat vargen. Bevisningen byggde bland annat på spår i snön, telefontrafik mellan de båda männens mobiltelefoner samt den ena mannens skadade skoter.

Båda männen nekar till anklagelserna.

Hudiksvalls tingsrätt dömde den 52-årige skidåkaren till fängelse i 1 år och 9 månader för grovt jaktbrott, men den andra mannen friades eftersom de tekniska bevisen inte höll.

Nu ska åklagaren presentera en ny analys av skador på den aktuella skotern samt en tydligare sammanställning av telefonkontakten mellan skoterföraren och skidåkaren.

– Det blir ett fängelsestraff. Minimum är sex månader för grova jaktbrott och det här är så pass allvarligt att jag kommer yrka på 2,5 år i fängelse, säger Schoultz.