Greenwald: NSA nära målet att övervaka all världens data

2:04 min

NSA:s målsättning är att kontrollera all datatrafik i hela världen, enligt den amerikanska journalisten Glenn Greenwald som i dag släpper en bok om NSA-affären.

Greenwald avslöjade den amerikanska underrättelsemyndigheten NSA:s elektroniska övervakning med hjälp av visselblåsaren Edward Snowden för snart ett år sedan.

– NSA:s mål, och som de är mycket nära att uppnå, sammanfattas i en fras som återkommer i dokumenten, och det är: ”Samla in allt”, säger Greenwald.

I boken redogör Greenwald för 56 hittills hemliga NSA-dokument, bland annat flera dokument som säger att NSA:s mål är att kunna övervaka bokstavligen all telefon- och internettrafik i världen, det är inte någon allmänt hållen målsättning, säger Glenn Greenwald utan det som NSA verkligen arbetar för att uppnå - och de är mycket nära det målet.

Bland annat försöker de nu klura ut hur de ska kunna övervaka personer som sitter i flygplan och samtidigt är ute på nätet.

I andra dokument beskrivs hur NSA, regelmässigt som Greenwald säger, kidnappar datautrustning som levereras från amerikanska tillverkare till kunder ute i världen, NSA öppnar paketen, installerar övervakningsutrustning, och skickar sedan de ompaketerade varorna vidare till beställaren. USA är inte bättre än Kina på den punkten, säger Greenwald.

Greenwald säger att han är positivt överraskad av reaktionerna världen över efter avslöjandena för ett år sedan, Obama-administrationen tror han däremot inte kommer göra något för att verkligen kringskära NSA.

Greenwald har fortfarande nära kontakt med Edward Snowden som befinner sig i Moskva. Snowden fick kritik när han framträdde på president Putins presskonferens för en tid sedan, han bidrar till den ryska propagandan, sade en del, men Greenwald försvarar Snowden.

– Snowden såg presskonferensen som en möjlighet att visa hur Ryssland övervakar sina egna medborgare. Dagen efter skrev han en artikel där han sa att Putin inte svarade med sanningen, säger Greenwald.