Malmö

Gatukonstfestival vänder upp och ner på makten

3:34 min

Gatukonstfestivalen Artscape startar i Malmö idag. Under en månad kommer runt 20 konstnärer fylla husväggar, gator och torg med sin konst.

Först ut är amerikanska konstnärsgruppen Cyrcle med David Leavitt och David Torres. De gör en stor målning på en duk som spänts upp på Moderna Museets vägg.

- Verket handlar om att vända upp och ner på makten, säger duon.

Verket är en 7 meter hög målning och ingår i serien Overthrone. Enligt duon är det ingen protest mot monarkin. Det handlar istället om att ta makten över våra sinnen och göra något positivt av det.

Båda började som graffitti-målare, men konstverken har utvecklats. De designas först i datorn och överförs sedan till väggar.

- Gatukonsten har överhuvudtaget utvecklats enormt och det är bredden som festivalen vill visa, säger arrangören Tor Hedendahl.

Den närmaste månaden kommer verken att poppa upp överallt i stan, men exakt var vill man inte berätta. Bla för att många konstnärer gärna vill vara hemliga och inte studeras när de skapar. Platser har inte varit några problem, flera fastighetsägare har hört av sig. Förhoppningsvis ska verken få sitta länge efter att festivalen är över.

Cyrcleduon lever numera helt på att åka världen runt och göra beställningsjobb. Gatukonst, som från början är en konstform som levt på sin rebelliskhet, har blivit allt mer accepterad vilket gjort att duon helt enkelt får måla mer.