Antarktis smälter fortare än beräknat

1:04 min

Glaciärisen i västra Antarktis smälter snabbare än vad forskarna tidigare trott. Den globala uppvärmningen bidrar till det och den smälta isen kommer höja havsnivån i hela världen, enligt två nya rapporter.

Förloppet ser inte ut att vara möjligt att stoppa. Isen är 3,2 kilometer tjock och forskarna har tidigare trott att det skulle ta tusentals år innan den smälte.

Enligt två nya forskningsrapporter som offentliggjordes i går ser det nu ut som att ett stort sjok av isen i västra Antarktis är på väg att smälta utan att det går att förhindra.

Kanske tar det ett par hundra år, sa en av forskarna, Eric Rignot vid University of California på en telefonkonferens för journalister i går.

Studien bevisar, byggt på 40 års observationer, att det inte finns någon återvändo för sex stora glaciärer i Amundsenhavet, enligt Rignot, som la till att det kommer att få omfattande konsekvenser med en förhöjd havsnivå över hela världen.

Richard B. Alley, klimatforskare vid Pennsylvania State University som studerat  polarisarna i decennier är "lite skakad", säger han till tidningen New York Times.

Han säger att det är troligt att ökade utsläpp av växthusgaser kommer förvärra läget och att höjd havsnivå kommer att innebära, så småningom, att många av världens kuststäder blir obeboeliga.