Han dömdes för kniv i bilen - vill att HD prövar fallet

2:27 min

Polisen såg hans kniv i dörrfacket vid hastighetskontrollen och han dömdes för brott mot knivlagen i både tingsrätten och hovrätten. Men lagen är för luddig - och drabbar fel personer, menar Vincent Kvarnrud som hoppas att Högsta domstolen ska pröva fallet.

Det var i februari 2012 när Vincent Kvarnrud, från Mariestad, var på väg för att laga en trasig skogsmaskin, som polisen stoppade honom i en hastighetskontroll. Och när han klev ur bilen fick polisen syn på en kniv i dörrfacket. Han hade därmed gjort sig skyldig till brott mot knivlagen, berättade polisen för honom.

Vincent Kvarnrud vägrade skriva på handlingarna, utan ansåg att det var befogat att ha kniven där. Domstolarna sa dock annorlunda - och han dömdes för brottet både i Skaraborgs tingsrätt och Göta hovrätt.

En alldeles för stelbent tolkning av lagen, menar han.

– Man ska anses som kriminell med fängelse i sex månader i straffskalan, för att man medför kniv som att man ha fog för att använda, det går inte ihop, säger han.

Domstolarna menar att det finns det fog att frakta kniven i bilen för att laga maskinen - men att ha den i dörrfacket och inte i bagageluckan ökar risken för våldsanvändning.

Något som 72-åriga Vincent Kvarnrud ställer sig mycket tveksam till - han och andra som använder kniv i sitt yrke och sin vardag, som hantverkare eller jägare, är de som drabbas hårt av detta.

– Det minskar ju inte våldet, det är ju fel kategorier de går åt när det gäller vapenlagstiftning.

Men kan du inte förstå att man ska iaktta stor aktsamhet?

– Givetvis, men jag kände inte till att bilen var allmän plats.

Om Högsta domstolen väljer att pröva fallet kan det bli prejudicerande och alltså ha stor betydelse för hur lagen ska tolkas.

– Jag inser ju att det går inte att ha det på det viset, det är därför jag överklagat det. Det är ju inte bötesstraffet som så jag sätter mig emot, utan så luddiga skrivningar går inte att ha, säger Vincent Kvarnrud.