Vänster-nej till MP:s förslag om EU-skatt

1:39 min

Miljöpartiets förslag om att en eventuell EU-gemensam skatt på finansiella transaktioner ska användas av EU får Vänsterpartiet att ryta till.
Vänstern är för en sån skatt, men pengarna ska användas av varje enskilt land, inte av EU, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

– Jag är förvånad över Miljöpartiets utspel. Att ge EU rätten att ta in skatt, det är ett stort steg på vägen att omvandla EU till en statsbildning. Det är EU-federalisternas önskedröm att EU ska få en sorts beskattningsrätt, säger Sjöstedt.

Elva EU-länder försöker jobba fram en gemensam skatt på finansiella transaktioner, det vill säga på affärer med bland annat aktier. De elva anser att finansmarknaden betalar för lite skatt.

EU-kommissionen har föreslagit att införa systemet i hela EU, men det har bland andra Sverige sagt nej till. EU ska inte ha rätt att ta ut skatt.

Men Miljöpartiets toppkandidat i EU-valet, Isabella Lövin, sa i morse i P1-morgon att det inte är några problem om Sverige går med frivilligt i ett sådant skattesamarbete. Det är bra om det är EU som sen disponerar pengarna, säger hon.

– Vi är av den åsikten att det ska vara EU som kan planera hur de här investeringarna ska göras, framför allt i de fattigare delarna av Europa som har drabbats extra hårt av den här ekonomiska krisen, sa Isabella Lövin till P1-morgon.

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har sagt att de vill se ett skattesamarbete mellan EU-länderna som gäller finansiella transaktioner i Europa, men de vill inte att det ska vara EU som ska bestämma över de skattepengarna.

Så här sa Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg i en riksdagsdebatt förra veckan, när statsminister Fredrik Reinfeldt anklagade honom för att vilja ge EU rätt att ta ut skatt.

– Vi tycker att skatter ska tas ut i Sverige och gå till svensk välfärd, ingenting annat.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt säger att det är fullt möjligt att ta en skatt på finansiella transaktioner utan att EU tar hand om pengarna.

– Vi vill inte göra om EU till en sorts Europas förenta stater, säger Sjöstedt.