Storsatsning på vården i sommar får hård kritik

2:20 min

Alliansen i landstinget satsar 60 miljoner för att sjukvården i sommar i Stockholms län ska fungera så störningsfritt som möjligt. Men satsningen möter kritik från Vårdförbundet.

Bland annat hoppas politikerna att pengarna kommer göra det mer attraktivt att arbeta under de populäraste semesterveckorna.

De patienter som P4 Radio Stockholm träffar i Karolinska sjukhusets entréhall ser inte fram mot att behöva söka vård i sommar. Det beror givetvis på hur det sett ut de senaste åren i vården, med personalbrist och massor av stängda avdelningar.

Redan nu har ett stort antal vårdplatser stängts till följd av brist på personal och många patienter är oroliga för att bli sjuka i sommar.

I år är inget undantag, de stora sjukhusen har tvingats stänga bortåt 200 platser - fler än tidigare år och på både Danderyd och Södersjukhuset finns en stor oro för att årets semesterperiod ska bli till och med värre än i fjol.

Landstingsrådet Stig Nyman (KD), delar den oron men säger att alliansens satsning kommer märkas av.

– Dels tillskjuts tre gånger så mycket pengar som förra året, dels satsas mycket pengar på att informera allmänheten om var vården är öppen, säger han.

– Det spelar ju ingen roll var vårdplatserna finns, huvudsaken är att akutsjukvården fungerar, säger Stig Nyman.

Alliansen påstår själva att årets ekonomiska sommarsatsning är tre gånger så hög som förra året. Det som ökar mest av allt är informationen mot allmänheten. Tanken är att patienterna ska märka så lite som möjligt av semesterneddragningarna, säger personallandstingsrådet, Anna Starbrink (FP).

Men hon medger att det inte kommer gå utan ordentliga uppoffringar för de anställda.

– Det stora problemet är ju bristen på sjuksköterskor. Det kommer vi inte ifrån, men de här pengarna ska kunna fungera lite som smörjmedel så att våra anställda ska kunna på ut sin välförtjänta semester, säger Anna Starbrink.

Men det hon säger får svidande kritik från Vårdförbundet.

– Fullständig skandal, de styrande politikerna räknar kallt med att personalen återigen ska offra sig, säger Vårdförbundets ordförande Eva Novak.

– Det här håller inte i längden. Det finns redan idag färdigutbildade sjuksköterskor som väljer att inte jobba i vården, särskilt inte på sommaren, säger Eva Novak till P4 Radio Stockholm.