#valsedel14

Få unga ställer upp i årets val

2:34 min

Andelen unga kandidater på valsedlarna minskar hos så gott som alla av riksdagspartierna jämfört med förra valet. Det här visar en undersökning som Statistiska Centralbyrån, SCB, har gjort för Ekot.

Lägst andel har Kristdemokraterna där inte ens var tionde riksdagskandidat är under 30 år. Victoria Lind och Lovisa Rosander från Torsby och Säffle är båda arton år och förstagångsväljare

– Är det en fråga som är väldigt viktig så tror jag det är bra att man har väldigt många olika åldrar för att komma fram till ett bra svar, säger Lovisa Rosander.

– Det tycker jag också. Jag tycker det är viktigt att man har med både män, kvinnor, olika åldrar med olika erfarenheter. Jag tycker det är väldigt viktigt för de ska ju representera folket på ett vis och det är ju ingen som är lik den andre liksom. För det är lite skillnad om du är 60 år och gått i skolan för ganska länge sedan än om du är ganska nyutbildad. Då tror jag absolut att det har betydelse för hur man tänker runt skolfrågor och sådant, det tror jag, säger Victoria Lind.

Närmare 20 procent av alla som bor i landet är mellan 18 och 29 år. Men hos kandidaterna till riksdagen är det bara drygt 12 procent som är under 30.

Det här visar undersökningen SCB gjort åt Ekot, och som omfattar närmare 69 000 kandidater till kommun, landsting och riksdagsval. Kristdemokraterna ligger lägst med knappt 10 procent av de valbara till riksdagen under 30.

– Det där är inte alls bra, vi borde attrahera unga personer för partiarbete, säger Acko Ankarberg, partisekreterare i Kristdemokraterna.

Varför tror du att ni ligger längst ner?

– Ja, det är lite märkligt, för vi har ett ungdomsförbund som är mycket aktiva, värvar medlemmar ordentligt, och ligger i framkant, så vi måste nog från partiorganisationen bli bättre på att ta in de unga också på listor, säger Acko Ankarberg.

Socialdemokraterna, som 2012 gick ut med målet att var fjärde kandidat på valbar plats bör vara under 35, ligger i topp jämfört med alla partier, med drygt 17 procent unga på sina riksdagslistor. Men å andra sidan ligger de i botten med minst andel äldre över 65.

När det gäller landsting- och kommunval är det Sverigedemokraterna som har störst andel unga.

Men över lag verkar det svårare att hitta unga på valsedlarna till kommuner och landsting. Inte ens sju procent av Centerpartiets, Kristdemokraternas och Folkpartiets kandidater är under 30. Folkpartiet ligger allra lägst och Linda Nordlund, ordförande i liberala Ungdomsförbundet, är besviken.

– Jag tror att partiet måste göra sin läxa. Vi ser att det är absolut flest unga som söker medlemskap i Folkpartiet, men problemet är att de nya medlemmarna de lämnar fort.

– Jag tror att vi är för dåliga på att lyfta upp dem och lyfta fram dem. Vi hänvisar dem till kaffekokaren, och så hoppas vi att de ska stanna de där tio åren det verkar ta innan man får chansen att ta en plats i kommunfullmäktige, säger Linda Nordlund.

Förstagångsväljaren Victoria Lind vill se en jämn åldersfördelning bland kandidaterna inför valet, men tror inte att just åldern på en politiker påverkar henne.

– Vet jag vad den vill och den vill i princip samma sak som jag så spelar det ingen roll, säger Victoria Lind.

Hur viktigt tycker du det är att det är lika stor andel unga kandidater på valsedlarna som det är unga väljare i landet? Kommentera här nedan!