Olofsson vägrar svara om hon informerade Reinfeldt om Nuon

1:28 min

Förra näringsministern och centerledaren, Maud Olofsson, vägrar att svara på frågan om hon informerat statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om Vattenfalls köp av Nuon, innan affären genomfördes.

Så här sa hon i en intervju i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen:

– Den konstitutionella prövningen är väldigt viktig. Om du och jag ska stå och värdera vad som är konstitutionellt och inte, och plocka in frågor som inte hör till den konstitutionella granskningen, då blir det här ohållbart.

Maud Olofsson vägrade alltså, gång på gång, att svara på frågan om huruvida hon informerat statsministern om Vattenfalls förestående köp av Nuon.

Hon har tidigare sagt i Ekot att hon gjort det, vilket Fredrik Reinfeldt förnekat. Nu hänvisar Maud Olofsson alltså till att hon inte, enligt konstitutionen, var skyldig att lämna någon sådan information.

Något som Konstitutionsutskottets ordförande, Peter Eriksson, Miljöpartiet inte alls håller med om. Och just detta var KU också enigt om, när frågan var uppe till diskussion där.

– Ja, det är faktiskt en av de frågor som vi är överens om.

– Det är bara Maud Olofsson ensam, vad jag vet, i hela Sverige som hävdar att det inte finns en konstitutionell fråga kring det här, säger Peter Eriksson (MP).