Österlen

Hyrda bin gör frukten fin

3:01 min

Nu har äppelträden på Österlen börjat blomma och det innebär också bråda tider för bina. Många äppelodlare hyr in bikupor för att pollineringen ska bli bra.

- Vi behöver bin för att pollinera så det blir bra frukt - för utan pollinering kan det bli lite sneda äpplen, det blir mindre frukt eller ingen frukt alls, så vi behöver bin, säger David Olsson, fruktodlare i Vik som hyr in bisamhällen just nu.

I David Olssons äppelodling har blommorna precis börjat slå ut. I ett hörn står en av bikuporna, det är söderläge och ganska vindstilla. En fin miljö för bina, tycker Håkan Albrektsson. Han är biodlare från Tomelilla och har kommit hit med en släpvagn lastad med bikupor som hyrs ut till odlingar i trakten. Bina tar oftast flytten ganska bra, säger han.

- De får en ny miljö och första dagen är det lite orientering för deras del, de flyger ut och surrar runt kupan för att hitta tillbaka till sin plats, men det tar bara en timme eller två sen är det full fräs på bina, de klarar det väldigt bra, säger han.

En sak som är viktig att vara observant på när man flyttar ut bina är olika bisjukdomar, enligt Håkan Albrektsson.

- Ja, för det är viktigt att vi inte sprider smittorna, säger han

När fruktträden har blommat ut på Österlen får bina flytta vidare.

- Då flyttar vi upp till antingen vildhallon i skogarna eller till ett vitklöverfält som ska pollineras till fröodling till vitklöver.

Hur ser intresset ut för att hyra in bikupor så här?

- Det blir fler och fler som intresserar sig. Idag hyr vi ut ungefär 70 samhällen till äppelodlare, resten av de 200 står på rapsodlingar, säger Håkan Albrektsson.

Har du varit med om någon incident där bina har gett sig på någon odlare?

- Ja det händer ju att man får byta ut kuporna, när man kört förbi någon odlare som blivit stucken, men det är rätt ovanligt, säger han.

Men David Olsson har inte haft några problem med bina i sitt arbete på odlingen.

- Nej de är så snälla, de har aldrig stuckit mig, de är lugna bin, säger han.