Boken ”Grip till varje pris” kritiserar jakten på graffitimålare

10 min

I den nysläppta boken ”Grip till varje pris” kritiseras säkerhetsföretaget CSG för brutala och olagliga metoder i jakten på graffitimålare. Hör företagets vd Patrik Strandberg och författaren Kolbjörn Guwallius debattera i P3 Nyheter med Sjödell. 

Kolbjörn Guwallius är författaren som skrivit boken ”Grip till varje pris”:

– CSG vill ju gripa klottrare till vilket pris som helst och tar då till alla möjliga trick. Väktare är civila och övervakar pågående brott vilket inte är lagligt. Det är ett auktorisationsbrott och bryter mot reglerna, som då faller under lagen om bevakningsföretag. En lag som finns för att vi ska veta skillnaden mellan vaktbolag och polis. Vakter som håller på med egendomsbevakning får enligt den här lagen inte heller vara civila vilket då väktare hos CSG varit. Och angående registreringen är det sannolikt ett brott mot PUL vilket förhoppningsvis nu ska utredas. 

Kolbjörn Guwallius har i arbetet med sin bok gått igenom polisrapporter och förhör med väktare. Han menar också att CSG skapats i samarbete mellan SL och vaktbolag i Stockholm för att satsa just på bevakning av graffitimålare.

Patrik Strandberg är vd på CSG.

– Jag har inte läst boken än men har beställt hem ett exemplar. Angående det här med civilklädda väktare så är det inget vi arbetar med, och vad jag känner till har inte vår personal gjort det här tidigare. Varför företaget för flera år sedan ansökt om att få arbeta civilt känner jag inte till och jag ser inte heller att vi skulle behöva arbeta civilt.

Patrik Strandberg menar att CSG inte har några register och att företagets personal hela tiden utbildas för att kunna arbeta på ett bra sätt.

Men Kolbjörn Guwallius säger att hans bok innehåller information som pekar på motsatsen.

– Jag säger inte att det finns register med personnummer men väl information om ålder, namn och tags. Några av de som gripits är så unga som 14 år och för dem har det självklart varit svårt att veta sina rättigheter. Vakter har t.ex. rotat igenom plånböcker vilket de inte får. Och det här innebär ju flera problem, inte minst att det blir svårt för unga att veta skillnaden på en vakt och en polis.