Få kvinnor kandiderar för Sverigedemokraterna

2:05 min

Sverigedemokraterna och Moderaterna är de partier i Västernorrland som har lägst andel kvinnor på sina listor inför kommun- och landstingsval i hösten.  Sverigedemokraterna har bara runt 17 procent kvinnor på listorna inför de båda valen.

Är det viktigt att ha ungefär lika många kvinnor som män på partiernas listor till valen? Diskutera!

– Vi har en högre andel män som söker sig till partiet. Kvinnor känner sig i högre grad att det är jobbigt att företräda partiet utåt, säger Johnny Skalin, som står högst upp på partiets lista till kommunfullmäktige i Sundsvall.

Av Sverigedemokraternas medlemmar är runt 80 procent män och det är det som alltså även syns på partiets listor inför både kommun- och landstingsval. Johnny Skalin säger att partiet jobbar med att locka fler kvinnor till partiet genom sitt kvinnoförbund.

-- Det måste vara kvinnorna som är mest kompetenta att hanterar kvinnofrågor, säger han.

Om man tittar på alla partier i Västernorrland så är det i snitt 45 procent av kandidaterna på partiernas listor till kommunvalet som är kvinnor. Efter Sverigedemokraterna är det Moderaterna som har lägst andel kvinnor på sina listor till kommunfullmäktige, där är 32 procent kvinnor.

– Vi måste jobba hårdare för att få in fler kvinnor. Vi har en lägre andel väljare som är kvinnor och då återspeglar det kandidaterna, säger Elin Nilsson (M), som kandiderar till kommunfullmäktige i Sundsvall.

Vad gör ni för att få in fler kvinnor i partiet?

– Vi måste vara ute mycket där det finns människor, som på skolor. Träffa många yngre och kvinnor och även lyfta frågor som berör kvinnor.