Äta insekter

Insekter på krogen snart?

2:57 min

Klotet testade torkade insektslarver med ostsmak och torkade syrsor i salt och vinäger som importerats från Kalifornien. Torrt och smuligt och mest smak av kryddorna, men både Pelle Zettersten och Johan Bergendorff kan tänka sig att testa andra varianter framöver.
Mattrendspanaren Lennart Wallander tror att det kommer att serveras insekter på svenska finkrogar inom 2 år, så fort lagen ändrats.

Livsmedelsverkets expert säger att det inte är lagligt att sälja insekter idag i svenska matbutiker, men att kommunerna som har tillsynsansvaret brukar se mellan fingrarna eftersom EU har en ny lag på gång som nog kommer att tillåta insekter som livsmedel om man kan garantera hygien och säkerhet som importör.

Det här lagförslaget är nästan färdigt, men nu kommer ju EU-parlamentsvalet så då kan det kanske ta lite tid att klubba igenom det.

Klotet ringde också upp VD:n och trendspanaren Lennart Wallander på matreklambyrån Food and Friends för att höra om han tror att det kommer insekter på svenska butikshyllorna sen så snart lagen ändrats?

– Jag tror att först som alltid så blir det de fina krogarna som visar vägen. Om det är en bra kock och en fin presentation, ja då är det OK, enligt Lennart Wallander som själv testat insekter tex på den danska lyxkrogen Noma.

– På samma sätt som att bläckfisk tagit sig in på restauranger, nästan med "chock"-värde, så blir det först någonting som är speciellt och sedan blir det mer vanligt och kommer överallt tillslut. Jag tror att man kommer att börja kunna se det här om ett par år på några få krogar och gissningsvis om 10 år så är det mer spritt, tror Lennart Wallander.

Kommer man att kunna köpa insekter i sin vanliga matbutik om 10 år också tror du?
– Ja jag tror det och det börjar som en spektakulär händelse då man serverar gräshoppan hel.  Men sedan tror jag att man kommer att använda det på ett annat sätt. Jag var nyligen i Brooklyn och då såg jag en chokladkaka som heter Exo och som är en chokladsmakande proteinpowerbar som är gjord på mjöl av syrsor. Så man ser inte att det är insekter, men man vet att det är det och det är så man kommer att möta det istället, avslutar Lennart Wallander.

Klotets Marcus Hansson testade insekter på restaurangskola intill Wageningens
universitet. Hur var det?

– Jag blev bjuden på en wokgryta med en massa grönsaker, som dämpade chocken kan man säga. Förutom grönsakerna så var det två olika sorters maggotar, alltså små tjocka larver, och så gräshoppor, som den inehöll. Om gräshoppor kan man säga att de är en slags nybörjarinsekt eftersom de påminner en del om räkor, så är de enklare att acceptera, berättar Marcus.

Smaken då, hur var den?
När man steker insekterna i olja så blir det inte mycket kvar för de skrumnar ihop, men smaken var lite nötig och oljig. Det går inte att säga att det smakade äckligt. Det smakade helt enkelt inte så mycket, men det fanns en trist bieffekten och det var att skaldelarna fastnade mellan tänderna. Lite som att äta popcorn, som också har sådana skalbitar från majskornen, enligt Marcus.

Att gräshoppor är som räkor är ju intressant. Det fiskas hårt på vissa räkbestånd och då kanske det här kan vara ett alternativ? 

– Ja professor Arnold van Huis berättade att det finns odlade räkor hos ett företag i USA, men räkor som matats med levande insekter som ska vara billigare än vanligt fiskmjöl. Så han menar att vi kan fortsätta äta räkor, men uppfödda på insekter, fortsätter Marcus.

Men man återkommer ju i tankarna hela tiden till den här äckelfaktorn, hur kan man hantera det?

– Som så mycket annat så handlar det om vanor. Man ska ju komma ihåg att i de allra flesta länderna på jorden så äter man ju faktiskt insekter idag, men mest som snacks eller tillbehör. Så för oss i Europa som inte är vana så måste man packa in insekterna. Ett sätt är att mala ner dem och blanda med andra ingredienser. Professor Arnold van Huis berättade om blindtest där folk fått prova hamburgare gjorda på vanligt kött och på insektskött och där en majoritet av alla tyckte att insektsburgaren faktiskt var godare, slutar Marcus.