Ingen framgång för v i budgeten

Idag presenterar regeringen sitt förslag till statsbudget. Som vanligt har regeringen förhandlat med vänsterpartiet och miljöpartiet om vad staten ska satsa sina pengar på, men vänsterpartiet har inte fått igenom något av sina huvudkrav.
Vänsterpartiet krävde inför förhandlingarna att budgeten skulle lova att den högsta a-kassa som går att få ut ska höjas i år. Partiet krävde ett löfte om att de tre miljarder som kommunerna fått tillfälligt för att kunna anställa mera personal skulle delas ut även i framtiden, och dessutom ett konkret mål om höjda kvinnolöner. Inget av detta finns i budgeten. Vänsterpartiledaren Gudrun Schyman säger att partiet inte lyckats påverka regeringen.

Mp fick igenom krav
Miljöpartiet visade mindre förväntningar inför förhandlingarna, men gick bland annat ut med krav på mera pengar till kvinnojourer och narkotikabekämning. Båda områdena får nu 15 miljoner extra i år. 25 miljoner extra satsas också på att få igång den nya myndighet som ska skydda djuren.

Få nya satsningar
Vårbudgeten innehåller annars få nya satsningar - riksdagen har bestämt att från och med i år ska höstbudgeten vara viktigare. Bilstödet, som ska göra det möjligt för funktionshindrade att köra bil, får 50 nya miljoner. Mera pengar satsa också på att informera invandrare om valet i höst.

Sjukskrivningar kostar pengar
De största satsningarna i budgeten är i stället växande kostnader som regeringen tvingas ta fram mera pengar till. Svenskarna är sjuka och hemma från jobbet alltmer, och regeringen tvingas nu skjuta till två och en halv miljard extra. Samma sak hände i höstas. Totalt kostar sjukskrivningarna nu nära 50 miljarder, mer än försvaret.

Mer pengar till kriminalvården
Statens bidrag till mediciner kostar också mer än regeringen räknat med. Fler flyktingar än väntat har kommit till Sverige, bland annat från Balkan, och det kräver nya resurser. Totalt skjuter regeringen till 680 miljoner. Fängelserna har blivit för fulla och kriminalvården får 160 miljoner extra. Dessutom satsar regeringen tvåhundrafyrtio miljoner för att rädda en del kommunala bostadsbolag.

Uppryckning i höst
I budgeten ger regeringen även sin bild av läget i svensk ekonomi. Den räknar med att farten i svensk ekonomi blir låg i år. Abetslösheten stiger något. Däremot räknar regeringen liksom andra pognosmakare med en kraftig uppryckning i höst och att farten nästa år blir hög i ekonomin nästa år.