Analys: EU-frågan "besvärlig" för Malin Björk

5:45 min

Sverige ska lämna EU på lång sikt, vill Vänsterpartiet. Men partiets toppkandidat till EU-valet, Malin Björk, säger i P1-morgons utfrågning att ”på lång sikt” går att stryka ur kravet.

– Det var tydligt att det är en besvärlig fråga för Malin Björk och att man tvingas lämna den här hårda anti-EU-linjen. Det var också tydligt att hon inte var riktigt nöjd med det här att lämna EU långsiktigt, säger Herman Melzer, Sveriges Radios EU-reporter.

Malin Björk sa i intervjun ”om du vill stryka långsiktigt kan du göra det”.

– Det betyder att det inte var så viktigt. Det är ändå ganska hårt att säga så om något som partistyrelsen antagit, säger Herman Melzer.

När V-kongressen skulle anta uttalandet om ett utträde ur EU så blev det ingen debatt på grund av tidsbrist. Man antog inte formuleringen, i stället var det partistyrelsen som senare antog det.

– Nu lät det ungefär på Malin Björk som att ifall hon skulle gått upp i den debatten hade hon kanske sagt att man ska ta bort det här med ”långsiktigt”. Jag vet inte, men det finns en sådan antydan, säger Herman Melzer.

Men kravet på ett utträde ur EU finns kvar. Varför behåller partiet det?
– Det är för att man innan Sverigedemokraterna kom in var det enda partiet som vill lämna EU. Miljöpartiet har ju ändrat sig. Därför är det viktigt att ha kvar det här.

– Nu när ordet ”långsiktigt” kommit in har Vänsterpartiet börjat anklagas för att det här är någon slags monarkivariant. Något man säger att man inte vill ha, men inte anstränger sig särskilt mycket för att förverkliga, säger Herman Melzer.

Malin Björks intervjusvar om Vänsterpartiets krav på ett EU-utträde kommenterades senare av två ledarskribenter i P1-morgon.

– Möjligen tycker jag hon var onödigt defensiv om krav på slopat EU-utträde. Hon hade lätt kunnat svara att det inte finns en majoritet i Sverige för att lämna EU i dag. Då är det rimligt att man inte tänker sig ett utträde i morgon, säger Anne-Li Lehnberg, redaktionschef och ledarskribent på Flamman.

– Jag tycker hon var svajig på flera frågor, bland annat om att man långsiktigt ska gå ut ur EU, säger Katarina O'Nils, ledarskribent på Norrköpings Tidningar.