v20

Vintips till vårens festligheter

Denna vecka har Carl Jan valt ut två viner vilka kan komma att förgylla kommande festligheter vare sig det är bröllop, dop eller studentmottagning. Det första är en Nya Zeeländsk sauvignon blanc på bag-in-box som passar utmärkt till buffé och det andra är ett lätt mousserande sött vin från norra Italien som passar fantastiskt bra till jordgubbstårta.

Vin 1: Vitt vin på 300 cl box

2013 The Crossings Sauvignon Blanc nummer 6276 på Systembolaget

Veckans första vin är en vit bag-in-box om tre liter från Nya Zeeland. Vinet tilldelades förra veckan pris som bästa vita bag-in-box på Systembolaget vid den årliga vintävlingen Vinordic Wine Challange. Druvorna till vinet kommer från vinregionen Marlborough på Nya Zeeland. Marlbourough har blivit känt som ett av de främsta områdena utanför Europa att odla druvan sauvignon blanc på. Detta vin passar med sin krispiga syra och frukt utmärkt till allt från plockmat och buffé till grillad fisk och skaldjur. Om ni tycker att det känns fel med en bag-in-box vid bordet kan ni alltid hälla över vinet på karaff, det hjälper dessutom vinet att komma till sin rätt!

Doft: Härligt ungdomlig och aromatisk med mängder av krusbär, nässlor och lime hela tiden inslagna i svartvinbärsblad.

Munhåleupplevelse: Torr med krispig fruktsyra uppbackad av passionsfrukt, svartvinbärsblad, nässlor och lime.

Alkohol: 13%

Pris: 265 kr

Vin 2: Sött vitt vin på 75 cl flaska

2013 Briccotondo Moscato d'Asti nummer 76926 i Systembolagets beställningssortiment

Veckans andra vin är nog det absolut godaste man kan dricka till en klassisk svensk jordgubbstårta. Vinet kommer från Piemonte i Italien och är gjort på den blommiga och aromatiska druvan moscato. Vinet håller bara 5% i alkohol och är lätt mousserande, en stil som är otroligt populär i Italien och som de dricker vid årets alla högtider. Detta är även ett perfekt välkomstvin att i bersån skåla in sommaren med.

Doft: Härligt ungdomlig och inbjudande, blommig doft med mängder av citrus, rosblad och exotisk frukt.

Munhåleupplevelse: Mjukt porlande bubblor som tillsammans med vinets fruktsyra bär upp den aromatiska, blommiga druvsötman.

Alkohol: 5%

Pris: 79 kr