Här är den dyraste tavlan som någonsin sålts i Sverige

6:10 min

Konstnären Andy Warhols tavla "Den sista måltiden" såldes nyligen på auktion och köpesumman slår alla rekord i svensk konsthistoria.

Tavlan köptes efter några få bud för 50 miljoner kronor på en auktion tidigare i veckan. Karsten Thurfjell är kulturjournalist på Sveriges radio.

--Andy Warhol har gjort tavlan utifrån ett foto och då två identiska bilder av nattvarden på samma tavla. Det här priset är ju mycket för en Andy Warhol men jämfört med andra stora konstnärer är det faktiskt inte så extrema summor. Intressant här är ju att Andy Warhol ju gjorde flera exemplar av sina målningar, och dessutom flera kopior som andra tryckte upp åt honom även om den här då var ett original. Just den här tavlan är den sista som Andy Warhol hann måla och därför är det ju viss symbolik i den här tavlan, eftersom den också heter ”Den sista måltiden”.

Vissa konstkännare säger att priset kanske var i överkant. Men då är ändå köpesumman lägre än väntat.

– Utropsspriset var satt på 60-80 miljoner kronor vilket ju är lite vågat. I början var det lite dålig fart på buden men till slut ringde någon, alltså då köparen, och lämnade ett bud på 50 miljoner som också blev slutsumman.