Alla riksdagspartier utom KD ökar andelen kvinnor på listorna

1:55 min

Majoriteten av riksdagspartierna ökar andelen kvinnor på sina listor jämfört med förra valet, medan Kristdemokraterna är det enda riksdagsparti som har minskat andelen kvinnor bland kandidaterna två val i rad.

När Ekot med hjälp av Statistiska Centralbyrån har gått igenom riksdagskandidaterna på valsedlarna till höstens val, kan vi se att Kristdemokraterna tappar något i andelen kvinnor varje mätning sedan 2006.

Då var det 45 procent, inför valet 2010 var det 44 och nu är det 43 procent kvinnor.

Mats Nilsson står och kampanjar för Kristdemokraterna i Stockholm. Han tycker inte att siffrorna gör partiet riktigt rättvisa och pekar på partiets kandidater även utanför just riksdagslistan.

– Vi har ett starkt startfält vad gäller unga kvinnor, vi har Ebba Busch till Europaparlamentsvalet, i Stockholm har vi Ella Bohlin som toppar som landstingsnamnet. Vi har Caroline Szyber, vi har Emma Henriksson, säger Mats Nilsson.

Du menar att andelen är mindre men att det är starkare kort?

– Precis, möjligtvis att det har minskat en procentenhet, men sett till inflytandet som de här enormt unga och duktiga kvinnorna har i vårt parti så tycker jag ändå att vi har skött oss bra, säger Mats Nilsson.

Acko Ankarberg, Kristdemokraternas partisekreterare säger att partiet satt upp som mål att spegla befolkningen, och då är 40 procent gränsen för det som kan vara okej, menar hon.

– Jag skulle gärna se fler kvinnor, framför allt på toppositioner, för det handlar inte bara om att ha 50-50, utan också säkerställa toppnamnen, och de som har de viktiga positionerna, säger Acko Ankarberg.

Lägst andel kvinnor på riksdagslistorna har Sverigedemokraterna, och högst andel har Vänsterpartiet, där är 53 procent av kandidaterna kvinnor.

Inför förra valet var det 51 procent och nu går partiet alltså mot en något snedare könsfördelning. Men det är inget som partisekreteraren Aron Etzler oroas av.

– Det är trots allt så att män har ett övertag vad gäller makt i samhället generellt, så det tycker vi inte är något problem, säger Aron Etzler.

När tycker du att det skulle börja bli ett problem, att det blir snedbalans åt andra hållet?

– Jag kan inte se en sådan situation nu faktiskt. Vi har gärna en majoritet kvinnor, säger Aron Etzler.