Polisen om kritiken: "De kunde ju hålla sitt tal"

1:40 min

Polisen gjorde en bra insats under SD-mötet på Stora Torget i Karlstad. Det säger Rolf Sandberg, operativ chef vid polisen i Värmland, efter den hårda kritiken från partiledaren Jimmie Åkesson.

– De kunde hålla sitt tal. Det fanns ingen fara för Åkessons säkerhet, säger polisens operative chef Rolf Sandberg efter den hårda kritiken från partiledaren Jimmie Åkesson.

Att hålla tal så att någon hörde vad han sa däremot, var svårt. Jimmie Åkesson gjorde några försök inledningsvis men tystades av högljudda motdemonstranter.

Först efter nästan tre timmar och några minuter innan mötestillståndet gick ut, strax före 22.00, kunde Åkesson tala kort till dem som kommit till Stora Torget i Karlstad för att lyssna till partiledaren. Före det hade motdemonstranter gjort sitt bästa för att störa så mycket som möjligt genom oväsen och burop. Idag är Jimmie Åkesson kritisk till polisens arbete. Det var för få poliser på plats för att hålla ordning och partiets lokale företrädare Runar Filper talar om skandal.

Men enligt Rolf Sandberg så var den 60 man starka polisstyrkan på plats tillräcklig. Polisen förde även samtal med partiledaren om att separera demontranterna från de som ville delta i mötet, så att Åkesson hade kunnat genomföra hela sitt tal, men det ville inte SD-ledaren.

– Det erbjudandet gjorde vi igår, att vi kunde göra en selektering. Men det var något som Jimmie Åkesson inte ville att vi skulle göra.

Det diskuterades även att spärra av torget för motdemonstranterna, så att Åkesson hade kunnat tala endast inför SD-anhängarna, men det var partiledaren inte heller intresserad av.

– Vi kan tömma torget och bara ha hans meningsfränder där, men det ville han inte vid det här tillfället, säger Rolf Sandberg.