Piratpartiet är ännu inte körda i EU-valet

2:29 min

Piratpartiet har stor chans att behålla sin plats i EU-parlamentet. Men Centerpartiet ser ut att ramla ur parlamentet.

För att vara helt säker på att få en plats i EU-parlamentet krävs fem procent av rösterna. I realiteten kommer det dock att räcka med drygt 4 procent.

Det innebär att Piratpartiet med sina 3,9 procent ligger mycket nära att få behålla ett av dagens två mandat i valet om en dryg vecka, visar en mätning som opinioninstitutet Novus gjort för Ekots räkning. Detta trots att det varit ganska tyst om partiet sedan valet 2009.

Att klara ett andra val har tidigare varit svårt för enfrågepartier, säger Linda Berg, statsvetare och föreståndare för Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet.

– Men för Piratpartiet ser det den här gången ut som om de potientiellt skulle kunna ta ett mandat, säger hon.

I EU-valet är de enskilda partierna viktigare än blocken. Det finns inget blocksamarbete mellan partierna i detta val.

Ett av de små partierna, Kristdemokraterna, får hela 6,4 procent i Novus mätning mot 4,7 i förra valet. Centern med 3,2 procent skulle däremot tappa sin enda plats. Partiet har svårt att förklara sin slogan om ett "smalare men vassare EU".

– Vilka frågor är det då som ska smalnas ner och på vilket sätt ska det vara vassare? undrar Linda Berg.

Moderaterna backar med 2,5 procentenheter till 16,3 procent. För Folkpartiet går det än sämre, minus 5,2 procentenheter till 8,4. Den mer EU-kritiska tonen i valrörelsen denna gång har nog slagit mot partiet, tror Linda Berg.

– Den ökade kritiken kanska snarare har gynnat vissa som mer har en EU-kritisk agenda, som till exempel Sverigedemokraterna, säger hon.

Bättre går det på den rödgröna sidan. Socialdemokraterna går fram med 2,5 procentenheter. Vänsterpartiet och Miljöpartiet går fram än mer: 4,5 procentenheter respektive 3,9.

Novus visar att det går bra för Sverigedemokraterna även i denna mätning. Partiet får 6,6 procent, en fördubbling sedan 2009.

Linda Berg säger att partiet helt enkelt har fler sympatisörer nu, och sent omsider har SD också fått lite fart på sitt valarbete.

– Framför allt om vi jämför med 2009 så är den stora skillnaden att nu har de kommit in riksdagen, säger hon.