Folkmusiker i t-baneprotest mot SD

1:51 min

Det löst sammansatta nätverket Folkmusiker mot främlingsfientlighet har ännu en gång spontanspelat, den här gången på Slussens tunnebanestation i Stockholm.

Under Sverigedemokraternas valturné har folkmusiker passat på att spela oanmält på gator och torg i Sverige. Häromsisten var det något som kallades "Jamma mot Jimmie" i Göteborg, och imorse var det alltså dags igen.

Kulturnytts Berit Nygren rapporterar:

Slussen, en av Stockholm mest trafikerade platser, morgonrusning och mycket folk i rörelse, och så trumslagen som börjar leta sig igenom sorlet på perrongen och inleder en dansant låt i fyrtakt. Det är Skepparschottis av Tore Härdelin som musiker på fioler, flöjter och en rad andra instrument spelar, anförda av en kille på dragspel som har ställt sig på en bänk.

En ordningsvakt kommer fram och säger något till dragspelaren. Stör de ordningen, eller? Dragspelaren informerar om att det är viktigt att se till att resande kommer förbi.

De har valt den här platsen för att det är mycket folk här som annars inte kommer i kontakt med folkmusik, och det som har utlöst den spontana musikträffen är diskussionen om Sverigedemokraternas affischkampanj i tunnelbanan om tiggeri. Den kampanjen är bara en i raden av nationalistiska yttringar som kommer upp nu i valtider, säger vevraren Johannes Geworkian Hellman.

- Man hör ganska litet om folkmusik och folkdans över huvud taget i svensk media, och när man väl hör om det så är det i egenskap av att nationalistiska partier vill värna om den och så vidare. Vi känner inte igen oss i den bilden. Därför vill vi gå ut och visa hur kulturen ser ut, att den är öppen och att det är fundamentalt i vår genre, säger Geworkian Hellman.

- Folkkulturen är inget statiskt. Den har inte kommit till genom att man liksom låser ute andra impulser eller influenser, utan det handlar snarare om en öppenhet för det skulle jag säga och utveckling.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se