Kultur

Sommarteater i Femtinge - en dröm som blev verklighet

5:20 min

Det är inte var dag det öppnar en ny teater i Jönköpings län men i sommar är det dags igen.

Då öppnar Femtinge teater, på en loge i den lilla byn Femtinge strax norr om Sävsjö.

Initiativet kommer från skådespelarparet Linda Elaine Byman och Hans-Åke Andersson som båda bor på gården. En sommarteater i Femtinge har länge varit en dröm.

Femtinge är en liten, typisk småländsk by. Den ligger vackert, ganska öppet och man har utsikt över nejden. På Femtige Norregård håller man på och grejar för fullt. Den tomma logen ska byggas om - den ska bli teater, en sommarteater. Det är skådespelarparet Linda Elaine Byman och Hans-Åke Andersson som bygger och fixar. Att få göra en teater på logen på Hans-Åkes gamla föräldragård, har varit en dröm i många år. 

Men det är bråttom att få allt i ordning, om en knapp månad så är det premiär, och först ut är musikteaterföreställningen Toppilopp berättar Hans-Åke...

Det är redan stort intresse. Hälften av biljetterna till musikteaterföreställningen Toppilopp, som har premiär den 4 juni, är redan bokade. Det ringer varje dag i bokningstelefon när vi snickrar här på logen.

– Förutom Toppilopp så kommer vi även spela en nyskriven fars i slutet av augusti. Det blir fyra föreställningar.

Såväl Hans-Åke som Linda Elaine Byman har stora förväntningar på sommaren.

– Efter den här sommaren hoppas jag att vi har en känsla av stolthet, att vi vågade göra detta och att det har varit härliga kvällar, säger Linda.