Grodorna räddas i Råcksta

4:44 min

Det är svårt även för grodor att hitta bra platser att bo på i Stockholm. På lördag ska Stockholms Herpetologiska förening anordna städning av ett grodkärr i Råcksta.
– Här i Stockholm är deras livsmiljöer väldigt fragmenterade på grund av bebyggelse och vägar, berättar Vide Ohlin från föreningen.

Tio till femton minuters promenad från Råcksta tunnelbanestation ligger grodkärret som ska städas av ideella krafter nu på lördag förmiddag.

– När vi kom hit för tre år sedan var det nån som hade grävt ett dike som dränerade hela dammen, den var torrlagd och då låg grodornas rom uppe på torra marken, berättar Vide Ohlin.

Föreningen grävde igen diket, rensade upp skräo och tog bort sly.

– Vi fortsätter på lördag, tar bort sly och rensar skräp här, säger Vide Ohlin.

Varför behöver grodorna människornas hjälp?

– Många av deras livsmiljöer har försvunnit av olika skäl. Sen femtiotalet på grund av jordbruket, bebyggelse, vägar. Det blir mindre plats för grodorna att finnas på.

Varför behövs grodorna?

– Grodor är vackra och trevliga och intressanta i sig. Men sen så har de en viktig plats i näringskedjan, berättar Vide Ohlin. Många djur äter grodor, de i sin tur äter insekter, myggor till exempel.

På plats i grodkärret i Råcksta verkar grodorna numera trivas.

– Här ser vi en stor samling med grodrom, det är ju jättekul att se!

För den som vill hjälpa grodorna med städning? Det är samling vid Råcksta tunnelbanestation klockan tio lördagen den 17 maj.