Iranska kvinnor tar av sjalen i protest

2:13 min

Iranska kvinnor genomför just nu en protest via Facebook, där de lägger upp bilder på sig själva från offentliga platser utan den obligatoriska huvudsjalen, hijab.

Sidan startades för mindre än en månad sedan av journalisten Masih Alinejad. Hon säger att den är ett bevis på missnöjet bland kvinnor i Iran:

– Att smyga är så inrotat i iranska kvinnors vardag. Vi är vana att smyga med våra liv utan att synas i det offentliga rummet. Dessa kvinnor som skickar sina bilder till mig syns aldrig i iranska medier.

Masih Alinejad flydde från Iran för 5 år sedan efter protesterna mot presidentvalet 2009 och bor och jobbar idag i London. Hon tog en bild på sig själv när hon körde bil utan hijab i Iran och publicerade den på sociala medier och skrev "detta är min lilla frihet i smyg, hur är din lilla frihet i smyg?".

Hon berättar att bara på några dagar skickades hundratals bilder till henne. På en bild syns en kvinna utan hijab som står framför en skylt utanför storayatollan Makarem Shirazis kontor och visar segertecken. Det var då Masih Alinejad bestämde sig för att visa dessa kvinnors strävan efter frihet för omvärlden genom en sida på Facebook berättar hon.

På bara några veckor växte sidans medlemsantal explosionsartat till dryg en kvarts miljon. Och bilderna fortsätter att strömma in från hela Iran.

– Det är inte bara överklasskvinnor från norra Teheran som protesterar. Jag får många bilder från hela Iran, mest kuststäderna i norr men också från religiösa städer som Qom och Mashhad. Jag vill vara säker på bildernas äkthet och att det är säkert innan jag lägger upp dem, så jag vet att kvinnor från hela Iran och från alla samhällsklasser deltar i kampanjen.

Bilderna har orsakat vrede bland konservativa krafter i Iran. Nyhetsbyrån Fars News skriver att väst har startat en kampanj mot islam och imam Kazem Sedighi sa igår vid fredagsbönen i Teheran att kvinnor i vissa städer har börjat bryta mot lagen efter uppmaning från väst.

– Jag har aldrig uppmanat någon att bryta mot lagen. Dessa kvinnor som är en stor grupp i samhället, har blivit negligerade på åratal. Nu har de hittat en säker plattform att visa sig på, säger Masih Alinejad.