Guantanamofångar kan få komma till Uruguay

1:35 min

Uruguay är berett att ta emot sex personer som friats från misstankar om att vara terrorister men som ännu inte har fått lämna Guantanamofängelset på Kuba.

Uruguays president José Mujica, som nyligen besökt president Barack Obama i Washington, sa i en intervju att det är bäst att USA skyndar sig, eftersom det snart ska väljas en ny president i Uruguay.

154 personer sitter fortfarande fängslade på Guantanamo, trots att president Obama lovat att fängelset ska stängas.

Drygt femtio av fångarna är klara att friges och en del av dem har varit det i flera år. USA har inte kunnat visa att de är terrorister, men de har ändå hållits kvar eftersom de inte kunnat, eller fått, återvända till sina hemländer.

Ett av skälen till det kan vara att USA kräver att mottagarlandet ska övervaka dem som släpps från Guantanamo. Ett annat skäl är, enligt USA, att de kan riskera tortyr i sitt hemland.

Uruguays president Mujica sa i Washington att de sex fångar hans land är berett att ta emot, kommer att betraktas som flyktingar och inte övervakas. Varken försvars- eller utrikesdepartementen i USA ville kommentera erbjudandet.

I veckan har justitiedepartementet också offentliggjort en bedömning att de fångar som är kvar på Guantanamo, men som USA inte vill släppa, skulle kunna sitta på obestämd tid i ett fängelse i USA istället.

USA har inte tillräckligt för att lagföra dem, men betraktar dem ändå som för farliga att släppa fria. De betraktas som krigsfångar och har inte samma lagliga rättigheter som andra.

Kongressen har sagt nej sen tidigare till att fångarna skulle överföras till ett säkerhetsfängelse på fastlandet, bland annat för att de skulle kunna friges och få rätt att stanna. Enligt justitiedepartementets rapport är det osannolikt.