Utländsk arbetskraft ökar inom jordbruket

2:25 min

Inom jordbruket har andelen utländska säsongsarbetare ökat kraftigt de senaste åren.

Carl-Oskar Robertssons är jordgubbsodlare på Öland, om drygt en månad sätter säsongsarbetet igång och senast det fanns några svenska plockare med i arbetslaget var för fyra år sedan. Robertssons använder sig numera uteslutande av utländsk arbetskraft.

– Det kommer 80-90 personer i en buss direkt från Rumänien till gården, och det är andra året som vi kör med det nu. Svenska ungdomar kommer och plockar i en vecka, sen ska de på semester, så det är väldigt svårt att bygga upp en jordbruksodling på det, säger Carl-Oskar Robertsson, jordgubbsodlare.

Under de senaste åren har det skett en drastisk ökning av andelen utländska säsongsarbetare inom jordbruk och trädgårdsnäring. Officiell statistik saknas men enligt Peter Lundqvist, professor på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, kommer nu 80 procent av säsongsarbetarna utifrån. Främst från länder som Polen och i Baltikum.

– Det har varit en drastisk utveckling med ökande inslag av utländsk arbetskraft och det beror på att det är svårt att rekrytera svensk arbetskraft som vill ta den här typen av arbetsuppgifter, säger Peter Lundqvist, professor på Sveriges lantbruksuniversitet.