Åsa Romson: Nej till nya Jas-plan

1:10 min

Miljöpartiet kommer inte att acceptera en uppgörelse mellan allianspartierna och Socialdemokraterna när det gäller försvaret.

Under Ekots lördagsintervju sa Miljöpartiets språkrör Åsa Romson att Socialdemokraterna måste förhandla med dem även när det gäller nya Jas-plan. Det spelar ingen roll att det redan finns en politisk majoritet för att köpa tio nya plan.

– Vi kommer inte att acceptera att man inte har en helhetsförhandling om regeringen. Ska man sitta i regeringen så tar man ett helhetsansvar. Det är det som vi har sagt tydligt, säger Åsa Romson (MP)

Den stora försvarsberedningen presenterades tidigare i veckan. Då stod det klart att Socialdemokraterna och Allianspartierna var överens på många viktiga punkter när det gäller försvaret. Man vill se en kraftig ökning av försvarsanslagen på sikt och man vill dessutom köpa in tio nya Jas-plan, utöver de 60 stycken som Sverige redan har köpt.

För Socialdemokraterna var det viktigt att ha en blocköverskridande överenskommelse eftersom Miljöpartiet har en helt annan försvarssyn och vill minska försvarsanslagen.

Miljöpartiet utmärker sig också genom att inte vilja sälja Jas-plan till Schweiz.

– Jag hoppas ju på ett nej, och mitt gröna systerparti i Schweiz kampanjar ju för ett nej.