Norge firar 200 år med egen grundlag

1:27 min

I Norge firas i dag landets nationaldag 17 maj med extra pompa och ståt. Anledningen är att det i dag är 200 år sedan den norska grundlagen undertecknades.

Fabian Stang, borgmästare i Oslo och ordförande i 17 maj-kommittén ledde hurraropen för kungafamiljen vid det traditionella 17:e majfirandet utanför slottet i Oslo.

Men det är i Eidsvoll, ungefär sju mil från Oslo som det stora firandet kommer att ske i kväll med det norska kungaparet, såväl som det svenska och danska, på plats. 

Då bjuder Stortinget in till stort nationellt firande av att den norska grundlagen skrevs under den 17:e maj för 200 år sedan efter att Norge i fler hundra år hade tillhört Danmark. Och det skedde just i Eidsvoll.

Hela dagern har människor strömmat till Eidsvoll i tusental för att delta i firandet som har pågått där sedan i morse, bland annat med bygdens längsta barnparad någonsin.

Men också med fokus på demokrati och frihet med tanke på vad man firar. Något som bland annat togs upp i barnens tal. En av dem som talade var Simen.

– Det är bra att jag kan säga och tycka vad jag vill, och göra i stort sett vad jag vill. Och att det inte är krig så att jag kan gå ut utan att vara rädd, säger Simen till NRK.