"Inga jobb hotade av Schweiz nej"

1:57 min

En del har befarat att gårdagens nej till köpet av 22 svenska Gripenplan i den schweiziska folkomröstningen kan få konsekvenser för svenska jobb. Men Håkan Buskhe, vd för Saab lugnar oroliga.

– Vi kommer inte att säga upp några folk på grund av det här. Vi kommer att fortsätta att utveckla och satsa på forskning och utveckling i Sverige. Vi tror på framtiden, säger Håkan Buskhe.

Folkomröstningen i Schweiz slutade med en seger för nej-sidan med drygt 53 procent mot nästan 47 procent för ja. Det är stort bakslag för både Saab och den svenska regeringen, som hoppats på de runt 23 miljarder kronor som Schweiz skulle betala och som skulle gå till utvecklingen av den nya generationen Jasplan, Gripen E, som också kallas för Superjas.

Regeringen står liksom Socialdemokraterna fast vid beställningen av 70 nya Superjasplan som försvarsberedningen beslutade om nyligen. Men när nu Schweiz inte är med och delfinansierar projektet, så är frågan hur mycket dyrare det kommer att bli för den svenska staten.

– Vi måste nu hitta en väg framåt, med de nya förutsättningarna, när det gäller att inte ha ett samarbete med Schweiz om Gripen, säger försvarsminister Karin Enström (M)

Den svenska beställningen av Superjas hänger också på att ett annat land vill köpa. Just nu heter det landet Brasilien, där regeringen sagt att den vill köpa 36 nya Superjas. Förhandlingarna pågår och väntas klara bli senast i december.

– Ju fler nationer som har Gripen, då har man fler nationer som kan dela på inte minst driftkostnader och underhållskostnader, säger Karin Enström.

Håkan Buskhe är trots gårdagens nederlag optimistisk om Jas Gripens framtid.

– Det är klart det alltid roligare att vinna, men vi känner oss inte som några förlorare, det gör vi inte. Hela den här resan i grunden har varit väldigt positiv för Saab. Vi har aldrig stått så stark med vår orderbok som vi gör nu. Vi är övertygade om att vi kommer att kunna teckna avtal i år med Brasilien, säger Håkan Buskhe.