5:2-dieten fungerar enligt ny studie

Hälsoeffekterna varierar men alla går ner i vikt. Det visar en ny större studie om 5:2-dieten som kommit halvvägs, rapporterar SVT.

– 99 procent av fastarna har går ner i vikt, minskat i bukfetma och fettmassa. Men alla går inte ner i midjemått och effekterna varierar mycket från person till person, säger Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning, till SVT.

Det är hon som leder studien vid Karolinska universitetssjukhuset som har kommit halvvägs.

I studien har 100 försökspersoner begränsat sitt kaloriintag två dagar i veckan under sex månader. Hittills visar den att 5:2-dieten fungerar bäst för de som har högt blodsocker och övervikt.

De flesta deltagare har lyckats begränsa sitt kaloriintag under fastedagarna och sedan äta normalt de andra dagarna. Men en del har ätit mer än vanligt de dagar då de inte fastat, och deras resultat har därmed blivit sämre, rapporterar SVT.

Kerstin Brismar menar att personer som haft ätstörningar inte bör följa dieten.

– Det blir så väldigt mycket fokus på kosten även under ätardagarna. Jag tror att den medvetenheten om vad man stoppar i sig kan trigga igång tidigare beteenden och väcka gamla ätstörningar till liv, säger hon till SVT.

Om ett år är resultaten för deltagarna klara. Då ska alla analyseras och utvärderas och genetiska faktorer kommer att vägas in.