Liga åtalas för skimningsattacker i väst

Fyra män misstänks för flera kontokortsbedrägerier, så kallade skimningsattacker, runt om i Västsverige. De har tagit ut över 100 000 kronor.

I dag åtalades fyra män misstänkta för bland annat grovt bedrägeri, förberedelse och försök till dataintrång, förberedelse till urkundsförfalskning och stöld.

Männen greps i en sommarstuga utanför Göteborg. I stugan fanns fanns det en skimningsverkstad, enligt polisen och man hittade en mängd skimningsutrustning, men även maskiner och verktyg.

– Polisen sprängde ligan när man gick in i en stuga utanför Göteborg där de fyra personer levde. Man hade en fabrik för tillverkning av skimningsutrustning som man sedan åkte runt och monterade, säger kammaråklagare James von Reis till P4 Väst.

Männen misstänks för att under sammanlagt tre dagar har lyckats med skimningsattacker i Göteborgsområdet och då kommit över stora summor pengar.

De har monterat utrustningen på en biltvättanläggning och sedan kommit åt andra människors kortnummer och pin-koder.

– Det är 70-80 personer som har drabbats och sedan några banker. När det gäller de fullbordade brotten har de kommit över 110 000 kronor och försöksbrott 264 000 kronor, säger åklagaren von Reis.

Ligan har använt kortinformationen i Kambodjas huvudstad Phnom Penh för att ta ut pengar och de har även försöka ta ut pengar vid flera tillfällen utan att lyckas.

Ligan åtalas också för att vid sex tillfällen ha monterat skimningsutrustning bland annat på biltvättar i Trollhättan och Skara och bensinstationer i Göteborg och Varberg.

Dessutom har männen satt upp så kallade cash-trap på flera bankomater. Meningen med dessa anordningar är att pengar fastnar där och att gärningsmannen sedan kan hämta dem.

Men personer som tog ut pengar, men som inte fick ut några sedlar, larmade polisen och därmed fick ligan inte ut några pengar.

Männen förnekar stora delar av den misstänkta brottsligheten, men erkänner vissa delar.