Astra Zeneca berett förhandla med Pfizer

1:06 min

Efter att Astra Zeneca i dag tackat nej till Pfizers senaste bud på nästan 770 miljarder kronor ser det ut att inte bli någon affär i år. Men i sitt svar på budet skriver Astra Zenecas styrelse att den är beredd att förhandla med Pfizer om det höjs med tio procent.

– Det är klart att det finns någon gräns för när man måste engagera sig i en diskussion med motparten. Men man ska komma ihåg att det är mycket mer än bara en prisfråga, säger Jan-Olof Jacke, Astra Zenecas vd i Sverige.

Ja, Astra Zenecas styrelse är inte omöjlig. Om priset höjs är dörren öppen på glänt för Pfizer. Men Astra Zenecas styrelse ställer också andra krav. Bland annat handlar det om att en större andel av betalningen ska göras kontant; i dag erbjuds bara 45 procent i kontanter och resten i aktier. Dessutom vill Astra Zeneca veta vad som ska hända med den viktiga forskningsdelen i företaget.

Astra Zenecas aktie har fallit kraftigt på börsen i dag och analytikerna tror inte att det blir någon affär innan tidsfristen går ut den 26 maj. Däremot skulle Pfizer kunna komma tillbaka med ett nytt bud om ett halvår. Det tror Johan Unnérus, läkemedelsanalytiker på Swedbank.

– Ja, som det verkar blir det inte någonting den här perioden, men sannolikheten är hög att man återkommer i ett senare skede, säger Unnérus.