DOKUMENT: Tyresö FF:s skuldkantade väg till Lissabon

24 min

Tyresö är i final i Champions League. Samtidigt är klubben ett tingsrättsbeslut från att falla över ruinens brant. Radiosporten kan i dag berätta sanningen om hur ordförande Hans Lindberg och tidigare sportchefen Hans Löfgren satsade och vann, samtidigt som de runt omkring förlorade.

Hans Lindberg och Hans Löfgren lockade till sig sponsorer, drog in miljoner och kontrakterade några av världens bästa fotbollsspelare. Det blev sportslig succé.

Men det är också berättelsen om föreningen Tyresö FF, med över tusen barn- och ungdomsspelare, med många hårt men ideellt arbetande föreningsmedlemmar som känner sig uthängda och skuldbelagda – trots att de bokstavligen fått betala ett högt pris för Löfgrens och Lindbergs segerjakt.

Hans Löfgren och Hans Lindberg är båda mycket sparsamma med kommentarer och vill ogärna låta sig intervjuas. Men Radiosporten har pratat med spelare, föreningsmedlemmar och sponsorer. Vi har också gått igenom allt material som ingår i den rekonstruktion som just nu sköts av Hans Öden.

Radiosportens granskning visar att föreningen fått täcka upp för damlagets satsningar. En miljon kronor har föreningen fått sätta in i det stjärnspäckade damlaget. En miljon som – med största sannolikhet – är förlorad, eftersom det bolagiserade damlaget just nu genomgår en rekonstruktion med skulder som närmar sig tio miljoner kronor.

Ett damlag med löner på runt en miljon i kronor – i månaden. Löner som bolaget inte klarat av att betala, så staten betalade ut lönerna för februari och mars, inte bara till stjärnspelarna utan även till Hans Löfgren. Löner på nivåer som de andra damallsvenska klubbarna säger sig inte vara i närheten av.

Tyresö FF bildades 1971 och har, enligt egen uppgift, i dag över 1200 medlemmar. Ordförande i föreningen är sedan 2009 62-årige Hans Lindberg. Sedan ett drygt år tillbaka är han också ordförande i Tyresö Fotboll AB, aktiebolaget som driver det stjärnspäckade världslaget som på torsdag spelar final i Champions League.

Historien om Hans Löfgren har berättats förut. I alla fall början. Den om Hasse, den skicklige affärsmannen. Han som flyttar till Tyresö år 2000, han vars dotter börjar spela i föreningen och han som snart börjar engagera sig i damlaget, som 2006 spelar i division 3. Han som har en vision. Han som med sin företagsamhet och sin verbala förmåga övertygar föreningen om möjligheten att gå från division 3 till allsvenskan, SM-guld och Champions League. Så här beskrev han själv starten i en längre intervju med Radiosporten för tre år sedan:

– Det hela börjar med att jag är ungdomstränare i klubben, med lite entreprenörstankar så klart, så tittar jag in i klubben och ser en fantastisk förening med mycket fina värderingar och en fantastisk breddverksamhet. Egentligen finns allt där för att göra en lite bättre sportslig resa så jag presenterade ett förslag för Ingvar Lindström som var dåvarande ordförande, sen startade allt 2005 i september-oktober. Jag hinner vara inne som sportchef innan laget ramlar ner från div 2 till div 3.

Vad var det första som du tog tag i?

– Jag förstod att om vi skulle lyckas göra de här målen måste vi bli bättre på att skapa intäkter.

Då föddes två projekt. Det ena var vårt stora sociala projekt, "Schyst framtid", och det andra var det här affärsnätverket.

Till en början tycktes allt gå bra. Han fick med sig sponsorer och lockade till sig allt större stjärnor. Redan 2010 var laget uppe i allsvenskan. Överallt beskrevs succén och den proffsiga organisationen i föreningen.

I samband med den damallsvenska upptaktsträffen 2011 fick Löfgren hålla hov för den samlade fotbollseliten. Då hade han titeln fotbollsansvarig i Tyresö.

Men ett år senare, i samband med Aftonbladets avslöjande att han dömts för sexköp, säger Löfgren att han inte längre har  nån officiell roll.

Samtidigt presenterar sig Löfgren som sponsoransvarig. Det berättar de företag som Radiosporten pratat med. De säger att Löfgren är den enda inom Tyresö de haft kontakt, den de förhandlat med och att han hela tiden uppträtt mycket proffsigt.

Alla – spelare, sponsorer och människor i och kring föreningen – vittnar om Löfgrens roll som stor och framträdande. Det är han som förhandlat kontrakten med både storsponsorer och världsstjärnor. Men när Radiosporten i dag vill prata med Löfgren om den uppkomna situationen i Tyresö vill han inte uttala sig.

– Jag vill inte göra några uttalanden. Just nu har jag ingen officiell roll. Jag sitter inte i styrelsen. Jag har inga beslutsrätter, alltså ska jag inte uttala mig, säger Löfgren på telefon.

Ordförande i styrelsen, i både föreningen och bolaget är Hans Lindberg.

– Huvudanledningen är att vi inte fått in så mycket sponsorintäkter som vi budgeterat.

När förstod du att problemen var så här stora?

– Det förstod vi i början på det här året. Dels märker vi när vi får svar från våra sponsorer och så märker vi att projektarbetet tar lite längre tid än planerat.

Men de ekonomiska problemen är inte nya. Det fanns tydliga signaler långt tidigare.

Fotbollsföräldern Anders Bengtsson, med tre fotbollsspelande barn i föreningen, har sedan starten följt Löfgrens engagemang och satsningarna på damlaget.

– Det var hans vision från början att göra något av laget som trillade ned i division tre och han har byggt upp med nyförvärv och sponsorverksamheten. Det är ju Hans verk alltihopa.

– Och nu när det diffar och lönerna inte väger upp mot de uteblivna sponsorintäkterna så hoppas ju jag och många att Hans tar ansvar och har en plan för att balansera upp det så att inte föreningen drabbas.

Men han säger ju nu att han inte längre har någon roll i bolaget och i Tyresö?

– Bolagsstyrelsen och Hans kommunicerar väl kring det och om det är något taktiskt skäl att säga så eller om det verkligen är så att de har en plan där det är bäst att Hans Löfgren inte är med längre, det har varken jag eller någon annan ledare någon aning om men det är Hans etikett hela vägen så när problemen blir så här stora så skulle man ju önska att den kraften som han visat de tidigare åren, att den skulle användas till att ställa allt i balans igen.

Hans Löfgren bildade 2006 nätverket, ett framgångsrikt projekt där syftet var att låta lokala företag mötas och knyta affärskontakter  men framför allt att dra in sponsorpengar till Tyresös damlag.

Projektet har beskrivits som en succé, och en förutsättning för de världsstjärnor som Tyresö kontrakterat. Det sa Löfgren själv i intervjun med Radiosporten som gjordes för tre år sedan.

– Ska man få hit den här typen av spelare så handlar det också om pengar och då måste man hitta företag som är beredda att finansiera det, för vi kommer inte att ta några risker – och har inte gjort någon gång vid något tillfälle – varken med Tyresö FF som förening eller våran egen damlagsbudget utan det är externa medel som måste in.

Men finns det någon ekonomisk risk om det inte skulle gå som man hoppas?

Nej.

Strax innan, tidigt 2011, hade aktiebolaget Tyresö Event AB bildats, i syfte att sköta nätverkets affärer. Ordförande: Hans Lindberg, vd: Hans Löfgren och föreningen Tyresö FF ensam ägare. Föreningen gick då också in med 50 000 kronor som aktiekapital i bolaget.

Året efter, 2012, vinner Tyresö, precis som visionerades många år tidigare, SM-guld med spelare som Caroline Seger, Veronica Boquete och Marta i laget. Seger i allsvenskan. Men nätverket – succéprojektet – som då var ett aktiebolag med en omsättning på över 3 miljoner kronor för 2012, gör under 2012, en förlust.

Samtidigt vill man bolagisera damlaget som just vunnit SM-guld. Löfgren, som lämnat sin vd-post i början av 2012 är då tillbaka och med Löfgren som vd byter Tyresö Event namn till Tyresö Fotboll AB och tar över platsen i damallsvenskan.

Men eftersom ekonomin i bolaget är dålig och elitlicensen därmed kan äventyras så får föreningen täcka upp för förlusten. Så i samband med att damlaget bolagiseras får damlaget ett aktietillskott på 450 000 och ett aktieägartillskott på 750 000 kronor – från föreningen.

En förening med över tusen barn och ungdomar, tre av dem barn till Anders Bengtsson.

– Jag vet ju att föreningen äger alla aktier och det är ju hundratusentals kronor så det är klart att det påverkar negativt att man har fått investera i bolaget och att de pengarna kunde använts till något annat, som utbildning eller läger som vi ändå gör och som föräldrarna kanske finansierar.

– Men det ska inte vara något problem har jag hört. Det är inte så mycket pengar som föreningen gått in med så att det ska äventyra ungdomarnas aktiviteter, säger Anders Bengtsson

Var har du hört det?

– Från kansliet.

Att det totalt handlar om över en miljon kronor, det har fotbollsföräldern Anders Bengtsson inte fått veta.

–  Att det var så mycket, det visste inte jag. Det som jag hört är att föreningen ekonomin inte alls är äventyrad, utan att alla risker ligger hos bolaget.

Brukar du gå på årsmöten?

– Jag har gjort det, för några år sedan. Och det är väl som många tyckt, hur kan föreningen låta detta pågå? För en förening har ju ett årsmöte som har beslutande och en styrelse som väljs. Men det är väl så det ser ut.

– Är det någon driftig person som går in med löften om framgång och ordnar mycket pengar så säger inte föreningen nej, inte här och inte på många andra ställen heller. Man hoppas och tror på löften och så köper man det för sportslig framgång vill alla idrottsföreningar ha men så blir man lite naiv.

”Planen avstängd” står det på en skylt som hänger vid den stora konstgräsplanen där damlaget spelade den avgörande semifinalen i Champions League hemma mot Birmingham för tre veckor sedan. På den mindre planen vid sidan om spelar 13-åringarna Agnes Linder och Petronella Wenell med sina kompisar – väl medvetna om vad som händer med lager där deras idoler spelar.

– Vi har typ för lite pengar. De hade gjort något fel, de som typ tar hand om Tyresö. De har köpt för dyra spelare. De har satsat på det och så höll det inte.

Tyresö FF, som omfattar närmare hundra barn- och ungdomslag och som i många år – det går att läsa i föreningens egen verksamhetsberättelse – ”lyckats med att bygga upp det egna kapitalet”.

Det står också att det bröts 2012 med förklaringen: ”Utan att förlora analysen i detaljer så kan årets underskott helt tillskivas det Allsvenska damlagets budgetöverskridande.

Samtidigt beslutar styrelsen att dubbla medlemsavgiften – från 100 till 200 kronor. Så efter att damlaget skiljts från föreningen, samtidigt som sammanlagt över en miljon kronor förs över från föreningen till damlaget, höjs en av avgifterna för föreningens över tusen barn- och ungdomsspelare. Men det räddar inte damlaget.

Ett år senare, vid senaste årsskiftet, var ekonomin ännu sämre. Damlaget är då konkursmässigt, med över 4,5 miljoner kronor i förlust, inga pengar på banken och miljonskulder till både Skatteverket och Handelsbanken.

Trots det fortsätter bolagets styrelse och ordförande Lindberg att anställa. Fyra brasilianskor kontrakteras i januari och redan vid årsskiftet anställs Hans Löfgren.

Hasse som alla säger, spelare, sponsorer och föreningsmedlemmar. Visionären, affärsmannen och tidigare vd:n för Tyresö fotboll anställs den 1 januari 2014 med en lön på 50 000 kronor i månaden.

– Jag har en sak på mina axlar som jag har jobbat med. Det är lite försäljning och marknadsförning.

Vad mer exakt gör du för Tyresö i dag?

– Jag håller på med lite sponsring och försäljning.

50 000 i månaden är en hög lön med allsvenska mått mätt, även i Tyresö. Bara fyra av spelarna i det högavlönade stjärnfyllda världslaget tjänar mer.

– Vilken lön jag har, det vet jag inte vad varken du eller någon annan har med att göra, säger Löfgren.

Radiosporten har varit i kontakt med nästan samtliga damallsvenska klubbar och från dessa samtal kan konstateras att det inte finns någon klubb som har folk på lönelistan med en ersättning ens i närheten av 50 000 kronor i månaden.

Många av klubbarna har inte ens någon anställd klubbdirektör och de som har det betalar allt från 0 kronor till lite drygt hälften av de 50 000 som Tyresö betalat ut. När det gäller säljare är det väldigt få klubbar som har specialanställda sådana.

En klubb som Radiosporten pratat med har en provionsanställd säljare, annars är det just klubbdirektörer och klubbchefer som sköter den biten också. Tyresö fotboll har en handfull säljare, bland dem Hans Löfgrens två vuxna barn.

Vad som är Hans Löfgrens arbetsuppgifter vill ordföranden Lindberg inte säga.

– Han har varit med i säljarbetet för Stockholm Business Network.

Gör han fortfarande det?

– Just nu så jobbar inte Hans med Stockholm Business Network. Det är inne i en förvaltningsfas.

Men han står som huvudansvarig och grundare på Stockholm Business Networks egen hemsida.

– Ja, jo, men han har ju en koppling till det, men det är rudimentärt i dag.

Vad betyder det?

– En väldigt liten del.

Jobbar han inte alls för Tyresö?

– Jo, han är med på anställningslistan.

På heltid?

– Ja, mer eller mindre.

Hur mycket tjänar Tyresö på det här nätverket?

– Det är ett antal slantar. Vi går aldrig ut med enskildheter.

Mer än så vill ordförande Lindberg inte säga, om varken Nätverket eller Löfgren. Men i och med anställningen omfattas Löfgren av den statliga lönegarantin, så när tingsrätten i början av mars godkänner Tyresö Fotbolls rekonstruktion betalar staten Löfgrens lön för både februari och mars, på sammanlagt 100 000 kronor.

Rekonstruktören Hans Ödén har främst reagerat på de höga lönekostnaderna, när han tittat på Tyresös katastrofala ekonomi. Löneskostnaderna  som redan i fjol uppgick till över tio miljoner kronor. Enligt honom är möjligheterna för föreningen att få tillbaka den miljon som satts in i damlagets bolag mycket små.

– Nej, det kommer de ju inte få. De kan bara få tillbaka de pengarna om alla andra fordringsägare får fullt betalt. Först måste bolaget kunna betala alla sina skulder och det är ju rätt osäkert i dag om man klarar av det.

Men det är inte bara den ekonomiska förlusten som bekymrar flicklagstärnaren Anders Bengtsson.

– Uppmärksamheten som har blivit negativ har gjort att folk runt omkring känner sig ledsna och skuldbelagda. Sen har det varit föräldrar som varit oroliga undrat om de måste byta klubb Kan vår dotter vara kvar i höst för då finns ju inte föreningen kvar? Men så är det ju inte. Det är bolaget som har problem medan föreningen kommer rulla på som tidigare, säger Anders Bengtsson.

Ett hemligt biståndsprojekt i Afrika är det som ska rädda Tyresö Fotboll AB. Så sas det i samband med tingsrättsförhandlingarna i mars. Den 5 juni avgörs damlagets fortsatta fortlevnad i tingsrätten. Redan på torsdag avgörs finalen i Champions League, mellan Tyresö och regerande mästarna Wolfsburg från Tyskland.

I slutet av förra året fick föreningen tillbaka en liten del av de pengar de lagt ut på damlaget och klarade sig på så sätt undan ekonomisk knipa, men miljonen är med största sannolikhet förlorad för all framtid.

Men föreningen lever vidare, för Anders Bengtsson och hans fotbollsspelande döttrar.

– De har ju undrat vad konkurs innebär om inte Tyresö kommer finnas. Men det har ju vi vetat, jag och min fru, att föreningen kommer finnas, däremot att damlaget riskerar att gå i konkurs. De har ju Seger och Vero som stora idoler  så de tycker det är tråkigt, men det är inget som påverkar. De fortsätter att spela fotboll eftersom det är så roligt.