Därför säger Underbara Clara upp sig som kvinnlig förebild

7:46 min

"Otacksamt, vidrigt och ett uppdrag som jag aldrig bett om" är några av tankarna som bloggaren Underbara Clara skriver i sitt inlägg där hon säger upp sig som förebild för andra kvinnor. Hör henne tillsammans med bloggaren Sandra Beijer berätta mer i P3 Nyheter med Karlsten.

– Jag hade tänkt på det här länge och pratade med Sandra och andra som bloggar. Och vi kom fram till att alla känner likadant, att det är helt orimliga förväntningar som ställs på oss kvinnliga bloggare. Det känns som att vi kvinnor till skillnad från manliga förebilder måste vara så bra på så otroligt mycket. Vi ska liksom ha åsikter om precis allt medan en manlig förebild kanske bara kan ha åsikter om ett enda område och då klara sig på det liksom.

Clara ”Underbara Clara” Lidström säger att kvinnliga bloggare också förväntas vara förebilder som inte tillåts göra fel. Ett synsätt som skiljer mycket från hur andra förebilder, som mammor eller mormödrar, ska vara där det är mer okej om man ibland gör ett misstag.

Sandra Beijer har på sin blogg skrivit att hon aldrig bett om att vara en förebild för vare sig kvinnor eller andra.

– Det känns ibland som att jag ska vara förebild för en sorts grå massa som jag inte riktigt känner. Jag lyckas hela tiden trampa på någons tår genom att äta för mycket, röka för mycket, skriva för mycket om feminism och massor av annat. Jag har till och med fått höra att jag är dålig som stannade hemma från en fest eftersom vissa aldrig bjuds på fest och därför skulle det vara taskigt av mig att stanna hemma. Och det går liksom inte.

En anledning till att Sandra och Claras bloggar är extra utsatta tror Sandra beror på att de är uttryckligen feministiska och skriver om sånt som kan uppröra.

– Med en annan typ av blogg där det skrivs enklare och liksom ”plattare” saker minskar ju kraven medan våra bloggar som sticker också riskerar att få kritik. Jag tror att folk och läsare måste påminnas om att vi som finns bakom bloggen bara är personer – inga företag. Och som ensam bloggare är det liksom omöjligt att arbeta som om vi vore flera anställda.