Moderat splittring om Systembolaget

1:54 min

Gunnar Hökmark, förstanamnet på Moderaternas lista till EU-parlamentet, tycker att Systembolagets monopol ska avskaffas. Men partilinjen är den rakt motsatta - och åsikterna inom partiet är delade.

Enligt Moderaternas partisekreterare Kent Perssons pressekreterare vill Moderaterna behålla monopolet - men partiets talesperson i alkoholfrågor, Isabella Jernbeck, säger att åsikterna i partiet går isär och själv vill hon inte helt ta avstånd från Gunnar Hökmarks linje.

– Vi driver inte frågan om att avskaffa monopolet men vi har heller inte något partistämmobeslut åt varken ena eller andra hållet, säger Jernbeck.

Moderaternas linje sedan partiet tog makten tillsammans med de övriga allianspartierna har varit att behålla monopolet men att tillåta gårdsförsäljning.

Gunnar Hökmark sade i morse i P1 Morgon att han tycker att Systembolagets monopol till att börja med ska avskaffas för vin. Men frågan är hur en sådan förändring skulle tas emot av EU. Sverige har rätt att ha ett monopol på alkohol eftersom det främjar folkhälsan - och det är osäkert om det argumentet fortfarande skulle hålla om det skulle bli fritt att köpa vin i vanliga affärer, enligt Jörgen Hettne som är docent i EU-rätt vid Lunds universitet.

En av Socialdemokraternas kandidater till EU-parlamentet, Jytte Guteland, förvånades över Gunnar Hökmarks ståndpunkt.

– Jag tycker att det är märkligt att driva en sådan linje nu. Svenska folket står upp för Systembolaget. Vi vet också hur viktigt Systembolaget är för att föra den här restriktiva alkoholpolitiken, säger Guteland.