Pressmeddelande 2014-06-24

Sveriges Radio i Almedalen: Fallet Snowden – tidningen Guardians Paul Johnson om världens största övervakningsavslöjande

Välkommen till ett exklusivt seminarium i Almedalen den 1 juli kl. 10.30. The Guardians redaktionschef Paul Johnson berättar om arbetet bakom kulisserna med världens största övervakningsavslöjande: fallet Snowden.

Brittiska the Guardian var först med att avslöja en av de största avlyssningsskandalerna genom tiderna. Rapporteringen om Edward Snowdens avslöjanden av amerikanska myndigheters massövervakning har fått politiska konsekvenser och lett till enorma reaktioner världen över.

The Guardians redaktionschef Paul Johnson berättar om hur arbetet med det sensationella avslöjandet gick till – en insider-story om politiskt tryck, sönderslagna hårddiskar och kampen för pressfrihet.

– För mig handlar Snowden-avslöjandet ytterst om vikten av en modig, granskande och oberoende journalistisk som inte låter sig tystas när makten ifrågasätter det medierna publicerar, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

I seminariet deltar även Fredrik Laurin (Sveriges Radio), Peter Wolodarski (DN) och Anders Lindberg (Aftonbladet). Moderator: Ginna Lindberg (Sveriges Radio).

Seminariet ”Snowden-avslöjandet: The Guardians Paul Johnson om 2000-talets största massövervakningsskandal”
Tid: Tisdag 1 juli kl. 10.30-12.30
Plats:
Wisby Strand Congress och Event 
Ackreditering: eva.sahlin@sverigesradio.se  
Medverkande: 
Paul Johnson, redaktionschef The Guardian  
Fredrik Laurin, tillträdande redaktör för undersökande journalistik, Sveriges Radio 
Peter Wolodarski, chefredaktör, DN 
Anders Lindberg, ledarskribent, Aftonbladet 
Moderator: Ginna Lindberg, Sveriges Radio 
Inledning av Cilla Benkö, vd Sveriges Radio 

Seminariet hålls på engelska. 

Mer om Paul Johnson
Paul Johnson är en mångfaldigt prisbelönad redaktionschef på The Guardian. Under åren som reporter och senare i olika chefsroller har han samlat på sig ett flertal utmärkelser, som bland annat det stora journalistpriset the British Press Awards i kategorierna Största avslöjande och Årets förstasida.

Pressbild:
Paul Johnson.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3282184_1483_2048.jpg

För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, PR- och presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52 

Cecilia Roos, ansvarig samhällskontakter 
cecilia.roos@sverigesradio.se  
0730-56 71 49