Vänsterextremister fälls för våld och hot

1:31 min

Sju personer med koppling till vänsterextrema Revolutionära fronten (RF) fälls för grova våldsbrott eller olaga hot. Fem av dem döms till fängelse. Enligt Stockholms tingsrätt har flera av brotten kopplingar till RF:s verksamhet.

– De åtalade är inte några ”vanliga” våldsverkare. Brotten blir helt obegripliga om man inte förstår att de ingått som ett led i Revolutionära frontens verksamhet, säger rådmannen Bertil Sundin i en kommentar.

Flera av de inblandade döms för attacken mot två slovakiska gästarbetare i Stockholm. De misshandlades i samband med en nazistisk demonstration i höstas.

Männen, som misstogs för högerextremister, slogs till marken och attackerades med flaskor och en stolar. Händelsen filmades och publicerades på internet av RF.

Sju av totalt åtta åtalade fälls av Stockholms tingsrätt. Enligt rätten handlar det om flera misshandelsfall där de dömda agerat hänsynslöst och gått till attack i grupp.

Tre av de inblandade döms för olaga hot. De har gjort "hembesök" hos meningsmotståndare och där huggit yxor i dörrar och sprejat "nassesvin" på fasaden.

Den 20-årige man från Strängnäs som stod åtalad för flest brott dömdes till två års fängelse. Ytterligare fyra av de åtalade dömdes till fängelse i mellan 14 månader och två år och fyra månader.

De åtalade är mellan 19 och 28 år och kommer från Stockholm, Borås, Eskilstuna, Strängnäs, Örebro och Jönköping.

I samband med att rättegången avslutades tidigare i maj sa åklagaren att RF agerat organiserat och att verksamheten syftar till att begå brott. "De maskerar brottsligheten i politik", uttryckte sig åklagaren.

RF har det senaste året ökat sina aktiviteter i Mälardalen. Polisen har mobiliserat och gjort tillslag mot vänsterextremister som misstänks ha gett sig på personer med andra politiska sympatier.

I april åtalades sex vänsteraktivister med kopplingar till RF för flera våldsbrott mot personer på den politiska högerkanten i Västerås och Eskilstuna. En 23-åring dömdes till fem månaders fängelse, en man fälldes för brott mot knivlagen men övriga friades.

I Stockholm dömdes en vänsterextremist nyligen till sex och ett halvt års fängelse efter att ha knivhuggit en nazist i ryggen vid demonstrationerna i Kärrtorp.