Unga europeer som krigar i Syrien kan bli farliga när de kommer hem

1:46 min

I 3 år har det varit krig i landet Syrien i Mellanöstern. Även personer från andra länder har kommit till Syrien för att vara med och strida, också personer från Sverige och andra länder i Europa. Hittills har omkring 80 svenskar rest till kriget. Det är oftast ungdomar, som tror på en sträng form av religionen Islam som reser dit. De menar att de för en helig kamp - Jihad. De europeiska jihadisterna skulle kunna bli farliga för Europa.

Klicka på texten för att läsa mer

En av de svenska jihadister som åkt till Syrien var 18-åriga Bilal. Hans familj blev förvånad när han åkte dit, för Bilal hade ingenting med Syrien att göra, säger hans mamma:

- Från svenskt dagis till svensk skola, han växte upp här i Sverige, han vet ingenting om krig, säger Bilals mamma.

Bilal hade bott i Sverige sedan han var 2 år gammal, hans familj kommer inte från Syrien, och hade inget med landet eller kriget där att göra. Ändå valde Bilal att åka dit för att strida.

Dödades i kriget
Bilal ljög för sin familj om sina planer. Han sa att han skulle iväg och träna, men kom aldrig hem igen. Istället åkte han ill Syrien. Där var han i en månad innan han dödades i en strid.

Det är inte bara från Sverige som unga muslimska ungdomar lockas att strida för sin religion. Även från många andra europeiska länder åker ungdomar till Syrien för att strida som jihadister.

Jihadisterna kan bli farliga även hemma

Krig är våldsamma och hemska, och det som de europeiska jihadisterna gör och är med om i kriget påverkar och förändrar dem mycket. Det skulle kunna göra dem farliga om de kommer hem igen. Runt om i Europa är säkerhetsexperter nu oroade för att unga jihadister kan bli ett hot för sina hemländer i Europa.

Risken finns att de unga jihadisterna begår terroristbrott när de kommer tillbaka till Europa. Det menar en terrorexpert som heter Rafaello Pantucci.

-  Det här innebär nog att västvärlden får leva med islamistiska terrorhot i 10 år till. Folk lockas till Syrien från hela världen, säger Rafaello Pantucci till programmet Uppdrag Granskning på Sveriges Television.

Vill du veta mer om det här så kan du titta på Uppdrag Granskning klockan 20:00 i Sveriges Televisions kanal 1