TEMA #ALKOHOL

Stark ölbryggningstrend ger brist på humle

5:30 min

Antalet mikrobryggerier ökar stadigt och den stora efterfrågan gör att det kan bli svårt att få tag på humle. Hårdast drabbas små, nystartade bryggerier.

Dan-Magnus Svensson, vd på Brygghus 19 i Karlshamn ,är en av de som märkt av humlebristen. 

– När vi planerar nya ölsorter som behöver mycket humle så får vi tänka efter ett bra tag i förväg och boka upp den humlen man behöver. 

De ölsorter som kräver mycket humle är främst de populära IPA och APA-ölen, India och America pale ale.

Humle skördas två gånger om året. Brygghus 19 bokade den senaste leveranser redan i december och har just fått hem den.

– Det räcker för hela 2014 för vår del, säger Dan-Magnus Svensson.  

Bristen ökar också priset på humlen. Framför allt amerikanska och nya zeeländska sorter. 

– Det hade varit kul att se fler svenska odlare satsa på humle. Men det är svårt, för man behöver stora mängder, säger Dan-Magnus Svensson.