Öbo betalar elva miljoner för kommunens ungdomsaktiviteter

1:33 min

Det kommunala bostadsbolaget Öbo ger Örebro kommun en extrautdelning på 11 miljoner kronor i år, pengar som ska gå till aktiviteter för ungdomar, en satsning som bland annat innefattar drift av idrottsplatser.

Summan motsvar ungefär en procent på hyran. Centerpartisten Rasmus Persson är kommunalråd - och  vice ordförande i Öbo:

--Jag hoppas verkligen inte att det sticker i ögonen på hyresgästerna att vi ger pengar till ungdomar som annars inte skulle få några aktiviteter under sommaren, säger han.

Överföringen av elva miljoner kronor från Öbo till Örebro kommun finns med i årets kommunala budget. Summan motsvarar ungefär en procent på hyrorna i Öbo, enligt hyresgästföreningens tidning Hem och Hyra.

Christer Johansson är ordförande för Hyresgästföreningen i Örebro. Han ställer upp på att pengarna förs över från Öbo till kommunen för att gå till ungdomar i bostadsområdena:

--Jag vill verkligen att man använder pengarna till det man  skriver i sin budget. Gör man inte det, måste jag ifrågasätta vad man håller på med. Jag kommer att hålla koll på vilak beslut som fattas, säger han

De elva miljonerna från Öbo ska bland annat gå till driften av konstgräsplanen i Vivalla, till idrottsplatsen i Brickebacken, till Tegelbruket i Markbacken och till sommaraktiviteter för ungdomar i stort.

Om inte Örebro kommun fått pengarna från Öbo så hade det inte ungdomssatsningar överhuvudtaget blivit av enligt Rasmus Persson:

--Det hade inneburit att rätt många ungdomar inte fått en bra sommare, säger han. Enligt Rasmus Persson har kommunen inga andra möjligheter att betala för dessa satsningar än med pengarna från Öbo.

De elva miljoner kronorna tas från överskottet som Öbos uthyrning av lokaler ger, en verksamhet som konkurrerar med privata uthyrare och därför måste följa marknadspriserna.

Maria Elisson
maria.elisson@sverigesradio.se