Odessabor plågas efter branden

Odessabor plågas fortfarande av det som hände andra maj då minst 40 människor dödades. De flesta omkom i branden i fackförbundens hus, men flera sköts ihjäl tidigare när de deltog i demonstrationer.

En av de som dog i demonstrationerna var 34-årige Jevgenij.

– Han dog för att han bar det orangesvarta georgiska bandet, men Genja var inte någon separatist, säger hans pappa Luka Losinskij 58 år.

Han brottas fortfarande med förlusten av sin ende son, 34 årige Jevgenij som var så var så mycket förutom hans son, vän på fisketurer, affärspartner i kryddimportföretaget, skidåkare, djuphavsdykare och med ett brinnande intresse för andra världskriget.

Hans farfar försvarade Odessa mot tyskarna och morfar var i den segrande Röda armén i Berlin.

– Att högtidlighålla detta varje år den nionde maj har varit heligt för familjen, berättar pappa Luka.

Sonen brukade återskapa Röda Arméns slag. Han deltog i demonstrationen för sin stad Odessas skull, men lika mycket för sitt land Ukraina. För Luka är det obegripligt att de som vill hedra sina släktingar och hjältar, som han anser räddade flera länder från att idag vara ockuperade av Tyskland, nu elakt kallas koloradobaggar.

– Folk som bor här älskar staden och sitt land, men de vill att det ska vara ett civiliserat laglydigt land, inte ett där saker avgörs med vapenmakt, säger Luka och berättar att hans son också lämnat en tioårig dotter efter sig. Han hoppas att få svar på vilka som sköt hans son och fyra andra som stod nära honom under demonstrationen, men har redan sin uppfattning klar om varför det hände:

– De skyldiga är så klart de som sköt, men på ett större plan handlar detta om ett krig mellan olika oligarkklaner, som strider om inflytande och makt i hela Ukraina, säger han. Han sörjer offren från Majdan, de över 100 unga som dog där för att få bort den olaglige Janukovytjs korrupta makt. Men han tycker de har blivit svikta.

– Mycket bra människor dog på Majdan för vår frihet, men vilka sitter kvar? Inget har ändrats i toppen, alla de som fanns tidigare och är lika skyldiga är kvar, säger han.