Hon spås vinna presidentvalet i Litauen

2:08 min

I Litauen går man inte bara till EU-parlamentsval på söndag, då ska också kampen om vem som blir landets nästa president avgöras.

Den sittande presidenten Dalia Grybauskaitė är favorit efter att ha fått drygt 46 procent av rösterna i den första valomgången.

 – Hon är populärare och är kraftfullare än någon annan konstaterar  Anna Dobrowolska och Karolina Verikovskaite.

Dalia Grybauskaitė är fortfarande populär i Litauen efter att ha varit president i fem år. När hon valdes 2009 var hon EU-kommissionär och partipolitiskt obunden. Hon inledde dessutom sitt presidentskap med att halvera sin egen lön med tanke på landets dåvarande dåliga ekonomiska situation.

I den första valomgången ställde sju kandidater upp, de två som fick flest röster möts nu i en sista och avgörande omgång på söndag.

Utmanaren Zigmantas Balčytis från Socialdemokraterna ansågs först mestadels ha ställt upp av plikt, men har på slutet blivit mer aktiv och verkar ha plockat röster från de andra kandidaterna.

Men trots allt är Dalia Grybauskaitė den som flest tror kommer att vinna valet. Det finns dock dem som anklagar henne för att landet inte går bättre ekonomiskt och social. Hennes framgång beror delvis på det tydliga ställningstagande mot Ryssland i konflikten i Ukraina säger Romas Lazutka, professor i sociologi vid Vilnius Universitet.

– Hon spelar på det patriotiska, nationalistiska med att det finns ett hot från Ryssland och det lockar också väljare. Säger professor Romas Lazutka.