#valsedel14

Flest höginkomsttagare bland Moderaternas kandidater

2:52 min

I höstens val till riksdag, kommun och landsting sticker Moderaternas kandidater ut med högre inkomster än andra. Det visar Ekots granskning av de kandidater som ställer upp i höstens val.

Grafik: Stora inkomstskillnader mellan kandidater och befolkningen

Nästan sex av tio moderata riksdagskandidater tjänar mer än 400 000 kronor om året. Och även i kommunvalet är höga inkomster vanligare bland moderata kandidater.

En av dem är Kennet Bergh, som kandiderar till kommunfullmäktige i Huddinge.

– Vad jag tjänar? Ja det beror på hur man räknar, men runt 100 000, säger Kennet Bergh.

Kennet Bergh, med en taxerad årsinkomst som civilekonom på drygt 1,2 miljoner kronor står på 15:e plats på Moderaternas valsedel till kommunfullmäktige i Huddinge i Stockholms län.

Och som över 40 procent av Moderaterna på valsedlarna till landets kommuner, tjänar han över 400 000 kronor om året. Bland Sveriges alla vuxna är det bara drygt 15 procent som gör det.

– Det är ju inte så att jag alltid haft den inkomsten. Jag har ju varit student med knaper inkomst och de första åren så det där har kommit efter många års slit kan man väl säga, säger Kennet Bergh.

Hur representativ är du för dina väljare?

– Om vi pratar inkomst, ja jag har en inkomst som är högre än de flestas, men det viktiga är hur jag representerar. Inte bara mina väljare utan som politiker ska man se till alla medborgares intressen, säger Kennet Bergh.

Ekot har med hjälp av Statistiska centralbyrån, SCB, granskat närmare 69 000 kandidater till höstens val för och se hur väl riksdagspartierna speglar befolkningen på sina valsedlar. 

När det gäller inkomster ser vi även bland riksdagskandidaterna att Moderaterna har högst andel höginkomsttagare, jämfört med de andra riksdagspartierna med 56 procent. Strax efter kommer Socialdemokraterna, där närmare hälften på riksdagsvalsedlarna har inkomster över 400 000 kronor om året. Minst andel höginkomsttagare till riksdagen har Vänsterpartiet på 30 procent.

Till kommun och landsting är det i stället Sverigedemokraterna som har minst andel höginkomsttagare.

På valsedlarna till riksdagen toppar även Moderaterna med högst andel kandidater med över en halv miljon i taxerad årsinkomst, 38 procent jämfört med mindre än åtta procent av den vuxna svenska befolkningen.

– För oss är det viktigt att titta på helheten och det tror jag att det är för väljarna också. Det här är en del av hur representationen kan se ut, säger Kent Persson, partisekreterare i Moderaterna.

Ni har ju just velat förändra bilden av ert parti, och profilerat er som ett arbetarparti. Hur lyckat är det då att era kandidater tjänar så mycket mer än vad kandidaterna gör i övrigt?

--Vi har många kandidater på våra valsedlar, som återspeglar hur Sverige ser ut. Vi har unga och gamla, vi har kvinnor och män, vi har människor från både storstad och landsbygd, säger Kent Persson.

Marta Obminska, moderat riksdagsledamot i Uppsala, som tjänar över 400 000 kronor om året, kandiderar både till kommun och riksdag i höst.

– Det viktiga är att vi kan företräda hela befolkningen och det tror jag faktiskt att vi kan, säger Marta Obminska.

Spelar det här någon roll överhuvudtaget som du ser det?

– Ja. Samtidigt så tror jag att det är så att bara för att man tjänar ganska bra nu så behöver man inte alltid ha upplevt att man har haft god inkomst. Så det kan ju vara så att man har erfarenhet av att ha det tufft också, fast man inte har det just nu, säger Marta Obminska.