De som ställer upp i val tjänar mer än väljarna

1:33 min

De som ställer upp i valen till kommun och landsting i Uppsala tjänar mer än befolkningen i stort, visar siffror som SCB tagit fram åt Sveriges Radio.

– Jag tycker det är ett problem om partierna inte lyckas spegla befolkningen, säger Bertil Kinnunen, som kandiderar till landstinget för Socialdemokraterna.

Av Socialdemokraternas kandidater tjänar 17 procent under 200.000 kronor per år. Av Uppsala läns befolkning över 18 år är det 43 procent som tjänar under den summan.

– Det får vi ta till oss och fundera inför framtiden.

Vad tror du att det beror på att relativt få tjänar under 200.000 i Socialdemokraterna?

– Jag tror att vi har många på våra valsedlar som är yrkesverksamma. Den summan motsvarar 16.700 kronor per månad. En stor del av de yrkesverksamma har ju en lön som ligger över det, säger Bertil Kinnunen (S).

Sverigedemokraterna är lönemässigt det mest repressentativa partiet i Uppsala, visar SCB:s siffror. Andelen med höga och låga inkomster ligger ungefär i linje med befolkningen.

Moderaterna har flest kandidater som tjänar över 400.000 kronor per år. Ungefär hälften tjänar så mycket. Jämfört med befolkningen i stort där 17 procent tjänar över den summan.

Marta Obminska som kandiderar för Moderaterna till riksdagen och Uppsala kommun tycker inte att siffrorna krockar med partiets profil som ett arbetarparti.

– Nej, det tycker jag faktiskt inte. Därför att det är just de som arbetar som har de högre inkomsterna. Ett arbetarparti betyder att vi jobbar för att fler ska komma ut i jobb.

Spelar det nån roll som du ser det?

– Ja, samtidigt är det så att bara för att man tjänar ganska bra nu så behöver man inte alltid ha haft en bra inkomst. Man kan ju haft erfarenhet av att ha haft det tufft, fast man inte har det nu, säger Marta Obminska (M).