Sorgsen joik och naturen i ny utställning

1:45 min

Vidderna Ropa , en utställning av konstnären Carola Grahn, om naturen och sitt inre medvetande, en ide om att när människan inte talar om svåra erfarenheter ropar vidderna ut hennes sanningar.

 -Utställningen är, nu ropar vidderna och det är en uppmaning att nu vill jag skogen skall berätta vilka historier som faktiskt har funnits här och pågått här, det som vi inte har lyckats föra fram, det som vi har förtryckt det skall komma tillbaka nu, söger Carola Grahn.

På Bildmuseet, Umeå universitet öppnas två nya utställningar nu på söndag och det är  Liselotte Wajstedt med utställningen the lost one och Carola Grahns platsspecifika ljusinstallation vidderna ropa, utanför Bildmuseet står en tall som Carola har hämtat från Klabböle i Carola Grahn Västerbotten, tallen kommer att dö när föreställningen är över, i tallen  finns det två högtalare, ur högtalarna hör man ljud av skällande hund , renar och sorgsen joik av Jörgen Stenberg.

- Jag och pappa skojar ibland och brukar säga så här, Carola Grahn Västerbotten är värst för när jag gjorde min allra första utställning som också relaterade till samer, så var det också någon från Västerbotten som blev mest upprörd över att jag hade blandat samiska kolt delar med modern klädsel, säger Carola Grahn.

Carola Grahn säger att det är många samer som ännu inte har hunnit ta tillbaka mycket av det som gick förlorat och därför var det naturligt för Carola att ha sin utställning i Umeå för att här behövs det mer kunskap, hon säger också att hon hoppas på en förståelse för hur samerna har blivit behandlade och det viktiga där är inte att det är någonting som har varit, det är någonting som vi fortfarande är präglad av

- jag kände att det här ljudverket är skapat för en kropp altså den skall ju förkroppsliga skogen, säger Carola Grahn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio