Röstselfien kan ge böter i Belgien

0:45 min

Att ta en selfie i valbåsen, en så kallad stemfie, har blivit en trend i Nederländerna. Men i grannlandet Belgien kan det bli dyrt för den som fotar sig själv när den röstar. 

I Nederländerna är det en ny trend men i Storbritannien avråder valkommissionen bestämt från det. I Belgien är det förbjudet i lag och kan ge böter.

Stemfien är ett nytt fenomen i valsammanhang. Ordet är en kombination av holländskans stemmen – rösta – och selfie, ett självporträtt taget med mobilkameran.

Under kommunalvalet i Nederländerna i mars fylldes de sociala medierna av bilder som folk, även politiker, lade ut av sig själva i valbåset. Det är ok att göra så där, så länge det inet syn hur personen röstar.

I grannlandet Belgien riskerar däremot den som lägger ut en stemfie böter på upp till 27 000 kronor för, skriver nättidningen The Bulletin.

Förutom risken att avslöja vad personen röstar på, är stemfien ett brott då den som röstar inte får vara längre än nödvändigt i valbåset.

Även i Finland är det förbjudet att ta en bild på sig själv när man röstar enligt tv- å radioföretaget YLE. I Sverige finns inga formella regler kring fotograferande i vallokalerna, säger valmyndigheten.